Gyártók Milliárdokba fáj a chiphiány a Daimler Trucknak

Milliárdokba fáj a chiphiány a Daimler Trucknak

autopro.hu/V.M. | 2021.11.29 11:17

Milliárdokba fáj a chiphiány a Daimler Trucknak

Fotó: Daimler Media

A félvezetők globális hiánya 2021-ben több milliárd euróra tehető bevételcsökkenést fog okozni a Daimler Trucknak – közölte annak vezérigazgatója, Martin Daum.

Hirdetés

Daum az Automobilwochénak adott interjúban beszélt a járműgyártást világszerte akadályozó chiphiány várható hatásairól. Akkor elmondta, hogy idén a Daimler Truck körülbelül félszázezerrel kevesebb járművet fog értékesíteni, mint amennyit normál körülmények között tudna.

A német szaklap nyomán a Reuters azt írja, hogy járművenként 100 ezer eurós átlagárral számolva ez több milliárd euró bevétel elmaradását jelenti.

Egy-egy alkatrész gátolja a kiszállítást

Más gyártókhoz hasonlóan a Daimler teherautókat és autóbuszokat készítő egysége is kénytelen félkész járműveket raktározni: „Sok olyan jármű van üzemeinkben, amikből csak egy alkatrész hiányzik. Ezeknek a kiszállítása prioritást élvez, mivel már értékesítettük őket” – fogalmazott Daum.

A vállalatvezető továbbá megosztotta, hogy úgy számol, az ellátási problémák valószínűleg át fognak nyúlni 2022-re.

A világ legnagyobb haszongépjármű-gyártójának számító Daimler Truck december 10-én ki fog válni a Daimlerből, onnantól önálló vállalatként működve tovább.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink