Gyártók Innovatív légtisztító technológiát villant a Lexus

Innovatív légtisztító technológiát villant a Lexus

autopro.hu | 2022.12.16 04:20

Innovatív légtisztító technológiát villant a Lexus

Fotó: Lexus

Az utazás minősége nem ér véget a rugózási és zajkomfortnál. A Lexus új generációs nanoe X légtisztító technológiája nem csak a közérzetet, de az utasok egészségét is javítja. A rendszer 2023-tól a márka teljes modellkínálatában elérhetővé válik.

Hirdetés

Korunk egyik sürgető környezeti kihívása az ember okozta légszennyezés megszüntetése. Az autóiparra komoly szerep hárul a probléma megoldásában. A csekély vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek az üvegházhatást erősítő szén-dioxid mellett többek között az emberi egészséget közvetlenül fenyegető nitrogén-oxidoktól és koromrészecskéktől is mentesítik a légkört.

A modern hajtástechnológiák, a környezettudatos gyártási módszerek rövid távon lelassíthatják, távlatilag a remények szerint akár meg is fordíthatják a környezeti szennyeződést. A Lexus azonban arra is kidolgozott egy megoldást, hogy aktívan tisztítsa a légkört – ha nem is Földünk egészén, de legalább járművei utastérben.

A Panasonic bevonásával megvalósított, második generációs nanoe X technológia egy közismert és egyszerű tudományos jelenségen alapul: az egy hidrogén és egy oxigén atomból álló hidroxilgyökök rendkívüli hatékonysággal tisztítják meg a légkört egy sor káros anyagtól. A nanoe X rendszer parányi vízcseppek védőburkában bocsátja ki az utastérbe ezeket a gyököket, amelyek így hosszasan és hatékonyan tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Bizonyított hatékonyság

Hogy mennyire, azt a japán és nemzetközi laboratóriumi kutatások igazolták fényesen. A nanoe X technológia 99,9 százalék fölötti hatékonysággal ejti csapdába a legismertebb – és legveszélyesebb – levegőben terjedő és felületen megtapadó baktériumokat és vírusokat, köztük a SARS-CoV-2 koronavírust és az influenzavírust, a gombaspórákat, a kipufogógázokban és a savas esőben megtalálható, egészségre káros anyagokat. Szintén hatékony védelmet nyújt a koromrészecskék, az allergének, valamint a kellemetlen szagok (dohányfüst, izzadság, nyirkosság, állati és emberi testszag) ellen. A nanoe X azonban ennél is többet tesz: párásítja a levegőt, és ezáltal tudományosan kimutatva hidratálja a hajat, a bőrt.

Az első generációs nanoe technológia másodpercenként 480 milliárd hidroxilgyököt juttatott a kezelni kívánt légtérbe; a nanoe X rendszer ennek a tízszeresével: 4,8 billió részecskével támadja a káros anyagokat. A technológiát, amely jelenleg az UX és RX szabadidőjárművek, az ES szedán, valamint a hamarosan érkező RZ elektromos crossover fedélzetén fejti ki hatását, a 2023-as modellévtől teljeskörűen bevezeti a Lexus. A megoldás új utazási minőséget kínál légzőszervi betegségekkel küzdő ügyfelek és kisgyermekes családok részére, illetve kulcsfontosságú egészségmegőrző szereppel bír bérautók, taxik esetén, ahol a gyakran változó, nem ellenőrizhető egészségügyi állapotú utaskör miatt különösen fontos a levegő minél hatékonyabb megtisztítása – írja a Smarter Média.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink