Techtogether Az innovációk elismerésével rajtolt el az Ipar Napjai

Az innovációk elismerésével rajtolt el az Ipar Napjai

Pörge Béla | 2024.05.07 12:28

Az innovációk elismerésével rajtolt el az Ipar Napjai

Fotó: Pörge Béla

Május 7-én délelőtt kezdetét vette az Automotive Hungary, Ipar Napjai és Mach-Tech kiállítás. A megnyitón Dr. Hankó Balázs, Ganczer Gábor és Dr. Bárdos Krisztina tartottak előadásokat, majd Takács János méltatásával átadták Ipar Napjai és Mach-Tech Nagydíjakat és különdíjakat.

Hirdetés

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a vendégek köszöntése után elmondta, hogy fontos cél az innovációt sikerre vivő ökoszisztéma megalkotása, amihez az ilyen kiállítások is hozzájárulnak. A cél elérésére most komoly esély nyílt a kormány által nemrégiben bemutatott Versenyképességi Stratégiának köszönhetően is.

Dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédét öt szám felsorolásával kezdte: 96, 49, 33, 11 és 5. Ezek nem a lottó nyerőszámai (a 90-nél magasabb számból talán kiderült), hanem Magyarország innovációban betöltött szerepét mutatja: hazánk a Föld 96. legnagyobb országa népesség alapján, a GDP alapján 49., míg az innovációs teljesítmény alapján a 33. helyet foglaljuk el. Az egymillió lakosra eső Nobel-díjasok számában Magyarország a 11., míg a gyártási csúcstechnológiában a világon az ötödik – emelte ki Hankó Balázs.

Fotó: Pörge Béla

Az államtitkár szerint a kormány célja – és ezt szolgálja a felsőoktatás átalakítása is -, hogy az ipar a magyar gazdaság igényeit szolgálja. Ehhez hozzájárul a magyar gazdaság és a magyar egyetemek összefonódása, amit a Neumann János Program is szolgál.

Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) ügyvezető igazgatója szintén utalt a kormány által nemrégiben bemutatott Versenyképességi Stratégiára, mint fogalmazott, a dokumentumnak egyértelműen iparfejlesztési fókusza van, és minden területét átszövi a gépipar.

A GTE a gépipari szakembereket, kutatókat, jövő utánpótlásképzését fogja össze, az élvonalbeli fejlesztések az egyesület látókörében vannak. Bárdos Krisztina kiemelte, hogy a GTE – és egyben a programjai is - alulról szerveződő kezdeményezések.

Díjeső a megnyitón

Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke röviden méltatta a Mach-Tech és Ipar Napjai 2024 Nagydíjjal, a különdíjjal és az elismerő oklevéllel díjazott vállalatok munkáját, míg a díjakat Hankó Balázs és Ganczer Gábor adták át. Takács János megfogalmazása szerint idén is számos pályázó közül választották ki a legjobbakat, de most színesebb volt a pályaművek palettája, és a kkv-k erősebben képviselték magukat.

2024-ben Ipar Napjai és Mach-Tech Nagydíjban részesült a Fanuc, a Losonczi Innovation, a Yamazaki Mazak, az MTC és az Oxima System. A különdíjat a Rajapack nyerte el, míg Elismerő oklevéllel ismerték el a Fanuc, a Magyar DigiLean Egyesület, a Taképszolg és a Werth munkáját.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink