Gyártók Így küzd a Mercedes-gyár a hőség ellen

Így küzd a Mercedes-gyár a hőség ellen

Kuthi Áron | 2019.07.01 09:54

Így küzd a Mercedes-gyár a hőség ellen

Kánikulával indult a hét, a hőmérséklet hétfőn a 37 Celsius-fokot is elérheti, az ország középső sávjában már reggel nyolc órakor is 25 fok uralkodott.

Az elmúlt hetekben végigkérdeztük a nagyobb gyártó vállalatokat, hogy milyen intézkedéseket tesznek a hőség ellen. A kapott válaszokból általánosságban elmondhatő, hogy a cégek nagy körültekintéssel járnak el a kérdésben, és többféle módon védekeznek. Általános, hogy az üzemi teret mérőrendszer monitorozza, amely a hőmérséklet emelkedésével értesítést küld, ennek függvényében lehet extra szünetet elrendelni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perc pihenőidő áll erre rendelkezésre.

A Boschnál légkondicionálással és árnyékolással, a Suzukinál a munkaközi szünetek rendjének átszervezésével és más egyébbel védekeznek a meleg ellen. Az Opel szentgotthárdi gyárában a szerelősori munkahelyeken ventilátor működik, irodáik klimatizáltak, a termelési és karbantartási dolgozóknak is klimatizált pihenőhelyiségeket biztosítanak. Természetesen mindenhol elérhető távolságban rendelkezésre áll a hűtött ivóvíz vagy ásványvíz. Az Audinál kérésre névre szóló termoszt is adnak, hogy valóban kéznél legyen a felfrissülés.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. válaszában közölte, hogy tartós és összehangolt intézkedésekkel próbálják enyhíteni a hőség kellemetlen hatásait. „A kecskeméti Mercedes-Benz gyár üzemeinek hőmérséklete temperált, a gyár teljes területén szénsavas és szénsavmentes, folyamatosan hűtött ivóvizet adagoló állomásokat helyeztünk el a pihenőzónákban. A gyár területén található kültéri pihenőhelyek árnyékolását napvitorlák segítik. Természetesen a gyár üzemorvosi szolgálata is felkészült a kánikulára” – írták.

A hőséget kedden egy hidegfront vágja el, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint helyenként jégeső is előfordulhat.

Kiemelt Partnereink