Gyártók Névre szóló termosz jár a felfrissüléshez az Audinál

Névre szóló termosz jár a felfrissüléshez az Audinál

Kuthi Áron | 2019.06.26 10:11

Névre szóló termosz jár a felfrissüléshez az Audinál

Két hete kezdtük felvenni a kapcsolatot a hazai autógyárakkal afelől érdeklődve, hogyan védik munkavállalóikat a nagy hőségtől. A gyártósoron nagyon nagy jelentősége van annak, hogy senki ne legyen rosszul, mert ha valaki kidől, súlyos kiesést okozva akár órákra leállhat a termelés. A friss és temperált levegő valamint a hideg víz tehát mindenkinek jár.

Hirdetés

Mint előzőleg megírtuk, a Bosch minden hazai telephelyén légkondicionálással és árnyékolással, a Suzukinál a munkaközi szünetek rendjének átszervezésével védekeznek a meleg ellen. Az esztergomi gyártó még hazaútra is ad egy palack hideg vizet. Az Opel szentgotthárdi üzemében a szerelősori munkahelyeken ventilátor működik, irodáik klimatizáltak, a termelési és karbantartási dolgozóknak is klimatizált pihenőhelyiség jár.

A vízhez való hozzáférés elsődleges fontosságú mindenhol. Így van ez a győri Audinál is, ahol minden munkaterületen ingyenes szódavíz-automatákat lehet találni. Érdeklődésünkre elmondták, hogy már a gyártócsarnokokat is úgy alakították ki, hogy a levegőt hőségben is megfelelően tudják hűteni. Automata mérőberendezések mérik a hőmérsékletet egész nap, amelyek három paramétert (száraz, nedves hőmérséklet és légsebesség) vesznek figyelembe. Ez az úgynevezett Globus-hőmérő segítségével történik, amely kiadja a korrigált effektív hőmérsékletet. A beállított határérték elérése esetén automatikus információs rendszer segítségével azonnal értesítenek minden érintett vezetőt a kötelező óránkénti pihenőidő kiadásáról. A pihenőidő kiadását szigorúan ellenőrzik.

Könnyített ruházat, termosz

Mint azt megkeresésünkre a kommunikációs osztály elmondta, a vállalat hőség idején engedélyezi a könnyített ruházat viselését ott, ahol a munkabiztonsági előírások ezt lehetővé teszik. Nemcsak szódavíz, hanem hőségszünetben citromlé is található a teamszobákban és teamsarkokban. Egészen egyedi intézkedés, hogy igény esetén a termelésben dolgozó munkatársak számára névre szóló termoszt is biztosít a cég az ivóvíz hidegen tartására.

Elmagyarázzák, hogy kell védekezni a hőség ellen

Az Audinál az úgynevezett egészségmenedzsment területén dolgozók megelőző tájékoztatást adnak a munkatársaknak a hőség egészségügyi hatásaival kapcsolatban és tanácsokat osztanak a védekezés módjáról. Ők azok, akik értesítik a mentőszolgálatot a hőségszünet elrendeléséről. Gondoskodnak továbbá a megfelelő mennyiségű infúzió készleten tartásáról.

Kiemelt Partnereink