Gyártósor Megkérdeztük, mivel védik a hőségtől a dolgozókat

Megkérdeztük, mivel védik a hőségtől a dolgozókat

Kuthi Áron | 2019.06.19 05:01

Megkérdeztük, mivel védik a hőségtől a dolgozókat

Bár a héten az általában este érkező zivatarok lehűtik a levegőt, a napközbeni harminc Celsius fok körüli hőmérsékletek alaposan próbára teszik a szervezetet. A gyártó üzemek a kánikula idején rendkívüli intézkedéseket vezetnek be.

Hirdetés

Az év során azon napok száma, amikor a napi átlaghőmérséklet 25 fok felett van, az utóbbi években 20-ról majdnem a duplájára nőtt a globális felmelegedés miatt. Mint azt megírtuk, a nyitrai Jaguar-gyárban még a műszakot is egy órával korábban kezdik, hogy a legmelegebb napszakot megelőzve induljon a munka. A munkatér nyári túlmelegedésére tehát egyre jobban fel kell készülniük a munkaadóknak.

Körkérdést intéztünk a négy, hazánkban működő autógyártónkhoz, illetve két nagy gyártókapacitású autóipari beszállító céghez, hogy hogyan védekeznek a meleg ellen. Cikkünk megírásának időpontjáig a Suzukitól és a Boschtól érkezett válasz. (A cikket a beérkező válaszokkal fokozatosan bővítjük.)

Ivóvíz és szünetek

A Bosch válasza szerint a kánikula időszaka alapvetően nem jelent extra működést a vállalatnál, így nincs szükség rendhagyó intézkedésekre sem. „Mind az adminisztratív, mind a gyártási területeken biztosított a klímarendszerek működése, emellett egész nap, minden műszakban elérhetővé tesszük az ivóvizet. A hőség időszakában az árnyékolás merülhet még fel problémaként, a Bosch telephelyein ez sem jelent kuriózumot, mert az automata és napfényérzékelős redőnyök szezontól függetlenül non-stop működnek.”

A Magyar Suzuki Zrt. a hőségszünetet minden esetben a jogszabályokkal összhangban rendeli el. „Ez minden évben így történik, ha a gyártási időszakban extrém meleg idő köszönt ránk, természetesen, a jövőre nézve is igy járunk el. A gyár minden üzemében több mérési ponton, különböző időszakokban mért hőmérséklet légsebességgel korrigált számítása adja meg az effektív hőmérsékletet, amelyet speciális mérőműszerekkel mérünk. Ennek eredményeképpen rendelte el a gyár vezetése a hőségszünetet június 14-én és 15-én, amelyet műszakonként az 50 perc munkaközi szünetek rendjének módosításával, valamint pluszban 2x5 perc szünettel oldott meg.”

A közlés szerint az üzemek területén egész évben korlátlanul fogyasztható hűtött víz és szódavíz, ameddig a hőségriadó tart, addig a hazaútra is biztosítanak vizet a kollégáknak.

Intő példából is van egy tanulságos

A hőség okozta rosszullétek, és az ebból fakadó termelésleállás mára iskolapéldává vált esete a tavalyelőtti olaszországi esemény volt. Július közepén egy kis beszállító üzem valóságos pillangó-effektust indított el. Az Alberto Cesare a tömeges rosszullétek miatt gyártósorának leállítására kényszerült, így nem tudott alkatrészt beszállítani a Boschnak. Az meg emiatt nem tudott szállítani a BMW-nek, ezért a gyártó három kontinensen volt kénytelen leállítani egyes modelljei gyártását. A kiesés eurómilliókban volt mérhető.

Az üzemcsarnokok teteje nyáron akár 75-80 fokra is felmelegedhet, az alattuk levő benti hőpaplan pedig 50 Celsius fokos is lehet. Ezzel már a legmodernebb hőcserélő berendezések is küszködnek, viszont egy magyar találmány kívülről hűti a felületet.

Kiemelt Partnereink