Gyártók Gödi akkumulátorokat vásárol a Hyundai

Gödi akkumulátorokat vásárol a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2023.10.24 14:19

Gödi akkumulátorokat vásárol a Hyundai

Fotó: Hyundai Media Center

Első ízben rendel a koreai Hyundai a szintén koreai Samsung SDI-től elektromos autókhoz való akkumulátorokat. A megállapodás Dél-Korea mellett Európára is kiterjed, a Hyundai Csoport cseh és szlovák autógyárai Gödről szerzik majd be az új akkumulátorokat.

A Samsung SDI közleménye szerint a Hyundai megrendelése a 2026 és 2032 közötti időszakra szól. A Samsung SDI 2026-tól Magyarországon, Gödön gyártja majd a Hyundai európai elektromos autóinak akkumulátorcelláit, amiknek köszönhetően a Hyundai megfelel majd az Euro 7-es normáknak. A gödi akkumulátorcellák a Hyundai európai járműgyáraiba kerülnek, azaz a felvidéki Zsolnára a Kia üzemébe, és a csehországi Nošovicébe a Hyundai gyárába. Utóbbi létesítményben már gyártják a Kona elektromos verzióját az európai piacra, de azokba az autókba az LG Energy Solution akkumulátorcellái kerülnek.

A közleményből nem derül ki, hogy a 2026-tól Gödön gyártott akkuk mely modellekbe kerülnek majd be, egyelőre annyit tudni, hogy a Hyundai Csoport elektromos autóinak következő generációjába építik majd be őket.

Ilyen akkumulátorokat fognak Gödön gyártani

A megrendelés P6 prizmatikus cellákról szól, ez a Samsung SDI prizmatikus celláinak hatodik generációja. Ami az akkumulátorkémiát illeti, nikkel-kobalt-alumínium cellákról van szó 91 százalékos nikkeltartalommal. További érdekesség, hogy a grafitalapú anód helyett szilíciumot fognak használni az akkumulátorban.

„Megtettük a legelső lépést előre a Hyundai Motorral, a globális autóipar egyik vezetőjével” – mondta Yoon-ho Choi, a Samsung SDI elnök-vezérigazgatója.

A Samsung SDI az utóbbi években a harmadikszámú dél-koreai akkugyártóvá esett vissza az LG Energy Solution és az SK On mögött, ám a Hyundai-jal kötött üzlet mellett több fontos megbízást is bezsebelt az Egyesült Államokban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink