Gyártók Elektromobilitásba, robotaxikba és robotokba fektet a Hyundai

Elektromobilitásba, robotaxikba és robotokba fektet a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2021.05.17 14:21

Elektromobilitásba, robotaxikba és robotokba fektet a Hyundai

Fotó: Hyundai.news

A Hyundai Motor és a Kia Motors alkotta Hyundai Motor Csoport 2025-ig 7,4 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban többek között az elektromosautó-gyártás, a robotika és az okos közlekedési megoldások területein.

A Hyundai Motor 2022-ben fogja megkezdeni a tisztán elektromos autók amerikai gyártását helyi üzemében. A piaci viszonyok és az amerikai kormány elektromobilitási politikája függvényében továbbá a Hyundai és a Kia fejleszteni készül az USA-ban található termelőüzemeit és fokozatosan bővíteni fogja az országban készülő elektromos modellek számát.

Előre mozdítják a hidrogénes hajtás fejlődését

2021-ben a Hyundai Motor, partnereivel együtt részt fog venni egy demonstrációs programban, amely során raktárak között fognak üzemanyagcellás teherautókkal szállítani.

A Hyundai az üzemanyagcellás hajtásrendszerek fejlesztése érdekében együttműködik a Cummins-szal, továbbá egyetértési nyilatkozatot írt alá az amerikai energiaügyi minisztériummal a hidrogén üzemanyagcellás technológia fejlesztésében való együttműködésről. A megállapodásnak hidrogén-töltőállomások telepítése is részét képezi.

Az Aptiv autóipari beszállítóval még 2019-ben alapított Motional közös vállalaton keresztül a Hyundai Motor Csoport az önvezetési technológiákba is befektet. A Motional 2023-tól kereskedelmi robotaxi szolgáltatást indít a Lyft fuvarmegosztóval együttműködve, jelenleg pedig már közutakon teszteli autonóm vezetési megoldásait az Ioniq 5 elektromos autóba beépítve.

Megteremtik a városi légiközlekedés alapjait

Az autóiparon kívül a vállalat kettő másik területen is befektet. A Hyundai Motor Csoport egy új leányvállalatot alapít Washingtonban, aminek feladata a városi légiközlekedési ökorendszer fejlesztése lesz.

A még tavaly bejelentett megállapodás értelmében pedig a koreai vállalatcsoport idén 1,1 milliárd dollárért vásárol nyolcvan százalékos részesedést a Boston Dynamics robottechnológiai vállalatban.

Kiemelt Partnereink