Gyártók Amerikai robotfejlesztővel erősít a Hyundai

Amerikai robotfejlesztővel erősít a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2020.12.17 04:19

Amerikai robotfejlesztővel erősít a Hyundai

A Boston Dynamics által fejlesztett Spot négylábú robotok. | Fotó: Hyundai Media Newsroom

Sikerrel zárultak a Hyundai Motor Csoport és a SoftBank technológiai csoport közti tárgyalások, így a koreai járműgyártó a Boston Dynamics amerikai robotfejlesztő cég többségi tulajdonosává válik. A tranzakció több területen is segíteni fogja a Hyundai fejlesztéseit.

Hirdetés

Már november elején felröppent a hír, miszerint a Hyundai érdeklődik a Boston Dynamics iránt, ám akkor még teljes ellenőrzés vásárlásáról volt szó. Az 1,1 milliárd dollár becsült értékű cégben végül nyolcvan százalékos részesedést fog vásárolni a Hyundai és annak új elnöke, Euisun Chung a SoftBank Csoporttól, ami a maradék húsz százalék felett fog rendelkezni. Chung húsz százalékos, míg a Hyundai Motor, annak saját beszállítója, a Hyundai Mobis, illetve a logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Hyundai Glovis együttesen hatvan százalékos részesedéssel fognak rendelkezni.

A robotfejlesztő felvásárlása segíteni fogja a Hyundait üzemeinek automatizálásában, az autonóm autók, a drónok és robotok fejlesztésében – derül ki a vállalat közleményéből.

Euisun Chung célja, hogy a jövőben a Hyundai Motor Csoport bevételeinek húsz százaléka kötődjön robotikához, míg az autógyártáshoz és a városi légi közlekedési üzletágakhoz a bevételek ötven és harminc százaléka.

Jól fog jönni a támogatás

A Boston Dynamics technológiai fejlesztő vállalatot a Massachusetts Institute of Technology műegyetem alapította a 90-es években és önállóan működött egészen 2013-ig, amikor felvásárolta a Google. A SoftBank tulajdonába pedig 2017-ben került át a cég.

A cég egyik terméke a Spot robotkutya, amiből idén a Ford is üzembe állított néhányat. A vállalat sok figyelmet kapott a médiában, azonban eddig nem sikerült nyereségessé válnia. A 2020 márciusában végződött üzleti évét az előzőnél 60 százalékkal nagyobb, 103 millió dollár nettó veszteséggel zárta.

Innovációs versenyben az autógyártók

A Ford számára egyébként nem a Boston Dynamics az első robotfejlesztő, amivel együttműködik. 2019-ben a két lábon járó robotokat fejlesztő Agility Robotics céggel kezdett kooperációba. A partnerséggel az amerikai OEM az autonóm furgonok fejlesztését gyorsítaná fel.

A Hyundai részéről a Boston Dynamicsben való részesedésvásárlás csak egy az októberben kinevezett Chung ideje alatt tető alá hozott technológiai együttműködéseknek.

Cha Doo-won, mobilitási szakértő szerint „az autógyártók innovációs versenyben vannak.” Úgy látja, hogy a Hyundai lemaradásban van, azonban be akarják bizonyítani, hogy „meg tudják csinálni”, ahelyett, hogy egyszerűen a robotikai üzletágból próbálnának pénzhez jutni.

Januárban a Hyundai bejelentette, hogy az Uberrel közösen fog repülő taxikat készíteni. Az amerikai cég azonban nemrég közölte, hogy eladja az amúgy veszteségesen működő repülő taxis üzletágát a Joby Aviation, elektromos légi taxikat fejlesztő riválisának – írja a Reuters.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink