Gyártók Egyesíti erőit a Rivian és a VW

Egyesíti erőit a Rivian és a VW

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.26 17:17

Egyesíti erőit a Rivian és a VW

Fotó: Rivian

A Volkswagen Csoport és a Rivian bejelentette, hogy fele-fele arányú közös vállalatot kívánnak létrehozni a kategóriájában vezető szoftvertechnológia és a következő generációs elektromos/elektronikus (E/E) architektúra megalkotására.

Hirdetés

A bejelentés szerint a Volkswagen Csoport kezdetben 1 milliárd dollárt, majd 2026-ig további lépésekben akár 4 milliárd dollárt is befektet a Rivianba, így a várhatóan 5 milliárd dollárra emelkedő nettó összegű üzletet köt. Az új közös vállalkozással a vállalatok célja, hogy összefogják E/E architektúra és szoftveralapú tevékenységüket. Az új vállalat sikeres megalakulása után a német autógyártó azonnali hozzáférést kapna a Rivian jelenlegi E/E architektúrájához.

A Volkswagen Csoport a várhatóan 5 milliárd dolláros befektetésből 3 milliárd dollárt közvetlenül a Rivianba fektet, így jelentős részvényes lesz a kaliforniai autógyártóban. A VW Csoport és a Rivian közösen kívánja kifejleszteni a következő generációs (E/E) architektúrát és szoftvercsomagot a szoftveresen definiált járművekhez (SDV). Utóbbi célja, hogy az évtized második felében piacra dobja az első modellt a közösen kifejlesztett technológiákkal.

A Volkswagen utalt arra, hogy az SSP-alapú e-autókban valószínűleg a Rivian E/E-architektúra adaptált változatát fogja használni. A vállalat emellett leállította annak a saját szoftverplatformnak a fejlesztését, amelyet ezekben a modellekben akart felhasználni – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink