Gyártók Dél-koreai alkatrészekből álló autót adott Putyin Kim Dzsong Unnak

Dél-koreai alkatrészekből álló autót adott Putyin Kim Dzsong Unnak

autopro.hu/P.B. | 2024.06.29 04:18

Dél-koreai alkatrészekből álló autót adott Putyin Kim Dzsong Unnak

Fotó: Aurus

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor júniusi találkozásuk alkalmával egy Aurus luxuslimuzinnal utaztak Észak-Korea fővárosában. Az autót Putyin ajándékozta észak-koreai kollégájának.

A két vezető felváltva vezette a páncélozott Aurus limuzint Putyin látogatása során, aki közel negyed évszázad óta először járt Észak-Koreában. Az Aurus 2018-as bemutatásakor Oroszország hazai teljesítményét és az importált technológiától és áruktól való csökkentett függőségét kívánta megtestesíteni. A vámnyilvántartások ezzel szemben azt mutatják, hogy az autót építő cég több millió dollár értékben használ importált alkatrészeket autóiban, amelyek közül számos a Kim által csak elsődleges ellenségnek nevezett Dél-Koreából érkezik Oroszországba.

Az import arra utal, hogy Oroszország továbbra is a nyugati technológiára támaszkodik, miközben próbálja magát függetleníteni attól a háború miatt bevezetett szankciók kikerülése okán.

Dél-Koreából is érkeztek alkatrészek

Oroszország legalább 34 millió dollár értékben importált berendezéseket és alkatrészeket 2018 és 2023 között az Aurus autók és motorkerékpárok összeszereléséhez – derült ki a Reuters vámügyi nyilvántartásából. A Reuters nem fért hozzá frissebb adatokhoz.

Az importban csaknem 15,5 millió dollár értékben Dél-Koreából importáltak karosszériaelemeket, érzékelőket, programozható vezérlőket, kapcsolókat, hegesztőberendezéseket és egyéb alkatrészeket. Kínából, Indiából, Törökországból, Olaszországból és más EU-országokból is importáltak alkatrészeket.

A Reuters nem tudta konkrétan meghatározni, hogy mely külföldi import alkatrészek kerültek a Kimnek ajándékozott autóba, illetve van-e benne olyan alkatrész, ami szankciós listákon szerepel – az Aurus LLC-re 2024 februárja óta vonatkoznak az amerikai szankciók.

Az Aurus szedánt az orosz állami tulajdonú NAMI kutatóintézet fejlesztette ki a Sollers orosz autógyártóval együttműködve – írja a Reuters.

Nem egy régi cég

A cég 2021-ben indította el a hivatalos gyártást Tatárföldön, Moszkvától mintegy 1000 kilométerre. 2018 és 2021 között kis, kísérleti méretekben a NAMI-nál gyártották az Aurus modelleket. A cég még ebben az évben növeli a gyártási kapacitását Szentpéterváron a Toyota egykori gyárában.

A Toyota egyike annak a sok külföldi autógyártónak, amelyek az ukrajnai orosz invázió óta kilépett az orosz piacról.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink