Gyártók Alulmaradni látszik a kínai piacon a Mazda

Alulmaradni látszik a kínai piacon a Mazda

autopro.hu/V.R. | 2023.07.17 08:18

Alulmaradni látszik a kínai piacon a Mazda

Fotó: Mazda Newsroom

A japán Mazda Motor azt nyilatkozta, hogy a kínai piachoz való felzárkózás érdekében szükség van a stratégiájuk átdolgozására. Kínában, világ legnagyobb autópiacán, szembe kell nézniük az egyre nagyobb versenykihívást jelentő helyi gyártókal.

Masahiro Moro, a Mazda vezérigazgatója szerint a vállalat piaci helyzete egyre nehezebbé fog válni az elkövetkező másfél évben Kínában, ahol a Chongqing Changan Automobile és a China FAW gyártókkal működtet közös vállalatot. Nemrégiben a Mazda kínai üzemében tett látogatása során elárulta, hogy megvitatták törekvéseiket a vegyesvállalat vezetőségével az elektrifikáció gyors üteméhez való felzárkózásról.

Továbbá azt is elmondta, hogy a fix kiadások csökkentését tervezi, de egyelőre nem készül leépítésekre. „A termelési mennyiség egy ideig alacsony lesz, miközben a nyereségre helyezzük a hangsúlyt” - nyilatkozta Moro. Hozzátette még, hogy jelenleg az a fontos, hogy irányvonalat váltsanak, és sorban vezessék be az elektromos járműveket – írja a Reuters.

Több autógyártót is megizzaszt a kínai piac

A Mazda kis szereplő Kínában, ahol az iparági adatok szerint a legkelendőbb modellje a Mazda 3. Az adatok azt is mutatják, hogy a gyártó 2022-ben lemaradt az országban az elektromos járművek gyártásával foglalkozó Nio és Xpeng startup mögött.

A Mazda 2022-es kínai eladásai 41 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, alig több mint 108 ezer járművet adtak el a vállalat adatai szerint. A japán gyártó értékesítései 2016-ban érték el a csúcsot, valamivel több, mint 316 ezer járművel.

A Mazda nem az egyedüli autógyártó, aki egyre nagyobb kihívásnak találja a kínai piacot. A Mitsubishi Motors helyi közös vállalata a Guangzhou Automobile Grouppal nemrégiben közölte, hogy csökkenti a dolgozói létszámot, miután az Outlander SUV eladásai visszaestek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink