Gyártók Elbocsátásba kezd a Mitsubishi

Elbocsátásba kezd a Mitsubishi

autopro.hu/V.M. | 2023.07.14 11:16

Elbocsátásba kezd a Mitsubishi

Fotó: Pixabay

A japán Mitsubishi Motors és a kínai GAC autógyártó vegyesvállalata elbocsátásokat jelentett be, miután az általa gyártott SUV-k iránti kereslet meredek zuhanásba váltott a világ legnagyobb autópiacán.

A kínai állam tulajdonában lévő GAC közleményében azt írta, hogy a Mitsubishivel közös helyi vegyesvállalata a dolgozói állománya „optimalizálásába” kezd a működés folytatásának érdekében.

A Mitsubishi szerint a partnerével közösen felülvizsgálják a közös vállalkozás tevékenységét, annak érdekében, hogy a fennmaradását garantáló intézkedésekről dönthessenek. A japán OEM hozzátette, hogy a cég nehéz helyzetben van.

A 2012 óta működő vegyesvállalat termelését eredetileg május végéig, három hónapon át tervezték szüneteltetni, miután az általa készített szabadidőautók iránti kereslet visszaesett Kínában. Az újraindulásról azonban azóta sem született döntés.

Megváltozott a helyzet

A Mitsubishi nem az egyetlen külföldi autómárka, mely a kereslet csökkenésével szembesül Kínában. A megerősödött helyi autógyártók egyre nagyobb részt hasítanak ki a piacból a kínai vásárlók által keresett digitális megoldásokkal ellátott, illetve elérhető árú elektromos autóikkal. Az AlixPartners Reuters által idézett előrejelzése szerint az ide lesz az első év, mikor a kínai autómárkák az eladások több mint felét fogják adni Kínában, ahol a piacot sokáig külföldi brandek uralták.

A fokozódó nyomást mutatja a Hyundai azon döntése, hogy idén egy újabb kínai gyárát zárja be, gyártókapacitását a zsugorodó piaci részesedéséhez igazítva.

A Mitsubishi kínai eladásai 2018-ban érték el csúcsukat több mint 141 ezer járművel. 2022-re a vállalat értékesítései 33 ezer autó alá estek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink