Gyártók A Volvo csökkentené részesedését a Polestarban

A Volvo csökkentené részesedését a Polestarban

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.26 06:21

A Volvo csökkentené részesedését a Polestarban

Fotó: Polestar Press

A Volvo Cars 18 százalékra kívánja csökkenteni részesedését a Polestarban. Ennek érdekében a svédek 850 millió euró értékű részvényeket akarnak eladni. A tranzakciót 2024 tavaszán zárhatják le.

Február elején már nyilvánosságra került, hogy a Volvo Cars ki akar vonulni a Geelyvel közösen birtokolt Polestar elektromos autómárkában való pénzügyi részvételéből. A Volvo Cars azt tervezi, hogy a Polestarban lévő részvényeinek 62,7 százalékát eladja részvényeseinek. A tervezett tranzakció befejezése után a Volvo Cars részesedése a Polestar összes forgalomban lévő részvényének 18 százalékát teszi majd ki. Jelenleg 48 százalékkal rendelkezik.

A Volvo szerint a részvények szétosztása a vállalat részvényesei között egy 2:1 arányú részvényfelosztáson keresztül valósul meg, amelyet egy automatikus részvény-visszaváltási folyamat követ. Vagyis a részvényesek választhatnak, hogy a Polestar közvetlen tulajdonosai akarnak-e lenni, vagy pedig eladják visszaváltási részvényeiket, és pénzt kapnak. A tervezett részvényfelosztás határideje április 12-e. Ezt megelőzően legkésőbb április 5-ig minden hivatalos jóváhagyást be kell szerezniük.

Az operatív kapcsolatok továbbra is fennmaradnak

A Volvo legnagyobb részvényese, a Geely kifejezetten támogatja a tranzakciót. A Geely Sweden Holdings AB a Volvo Cars részvényeinek és szavazatainak 78,7 százalékát birtokolja, és már beleegyezett, hogy az idei, március 26-i éves közgyűlésen a felosztás mellett szavazzon. A Geely azt is megerősíti, hogy továbbra is támogatni fogja a Polestart operatív és pénzügyi szempontból.

Eközben a Volvo hangsúlyozza, hogy a Volvo és a Polestar közötti szoros operatív kapcsolatok a kutatás-fejlesztés, a gyártás, az ügyfélszolgálat és az értékesítés terén továbbra is fennmaradnak „mindkét vállalat javára". A svédek nem kívánnak további forrásokat biztosítani, de anyagilag továbbra is kötődnek a Polestarhoz egy fennálló hitel révén – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink