Gyártók A Ford korábbi üzemeivel terjeszkedik a BYD

A Ford korábbi üzemeivel terjeszkedik a BYD

autopro.hu/P.B. | 2023.07.06 12:22

A Ford korábbi üzemeivel terjeszkedik a BYD

Fotó: Facebook/BYDUSA

A BYD három gyártóüzemet tervez nyitni a Ford egykori brazíliai telephelyén: egyet elektromos és hibrid autók gyártására, egyet elektromos buszok és teherautók alvázainak gyártására, egy harmadikat pedig lítium- és vas-foszfát feldolgozására a nemzetközi piac számára.

A Brazíliában, Bahia államban található Camaçari ipari parkban lévő, korábbi Ford-telephely átalakítására a BYD készen áll akár 570 millió eurónak megfelelő helyi valutát is költeni. A brazil kormány támogatja a kínai gyártót a beruházásban. A Ford 2021-ben zárta be a kérdéses létesítményt.

A BYD már 2022 novemberében közölte, hogy a dél-amerikai államban elektromos járművek gyártását és az akkumulátor alapanyagok feldolgozását tervezi. A kínai gyártó akkori szándéknyilatkozatot is aláírt Bahia állam kormányával. Utóbbi szerint az üzemek várhatóan 2024 második felében kezdik meg működésüket.

A BYD autógyárának éves kapacitása 150 ezer jármű lesz, ez tisztán elektromos és hibrid autókat is magában foglal, szükség esetén pedig a duplájára, 300 ezer darabra növelhető. Összességében a BYD több mint 5000 közvetlen és közvetett munkahely létrehozását tervezi a telephelyen.

Nem mindent hagynak brazil kézen

Korábbi jelentések szerint a lítium- és vas-foszfátot brazil forrásokból szerezné be a BYD, aztán Kínába szállítaná azt. Vagyis a vállalat az akkumulátorok gyártását hazájában szeretné tartani. Az, hogy a cég valóban ezt a stratégiát követi-e, nem derül ki sem a mostani kormánynyilatkozatból, sem a hivatali jelentésekből, ám összhangban lenne a BYD jelenlegi működési módjával. Az autógyártó minden új akkumulátorcella-gyárát Kínában építi fel.

A bahiai üzemek nem a BYD első gyártóüzemei Brazíliában. A cég már gyárt elektromos busz alvázakat a brazil São Paulo államban lévő Campinasban, és lítium-vas-foszfát akkumulátorok akkumulátormoduljainak gyárát üzemelteti Manausban – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink