Gyártók Hatalmas pénzekkel hódítana meg egy kontinenst a VW

Hatalmas pénzekkel hódítana meg egy kontinenst a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.07.04 16:19

Hatalmas pénzekkel hódítana meg egy kontinenst a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen márka jelentős termékoffenzívát hajt végre Dél-Amerikában: a vállalat 2027-re 40 százalékos növekedést tervez Brazíliában, a régió legnagyobb piacán. Csak 2025-ig 15 új elektromos és úgynevezett rugalmas üzemanyagú modellt dobnak piacra, középtávon ezeket hibridek is követni fogják.

A Volkswagen már 2023-ban bemutatja első tisztán elektromos modelljét Brazíliában – az ID.4 és az ID. Buzz mutatkozhatnak majd be az országban az év során. A vállalat előrejelzése szerint a dél-amerikai autópiac várhatóan évi 11 százalékkal fog növekedni 2030-ig – ezzel a világ egyik leggyorsabban növekvő piacává válik. Nem véletlen tehát, hogy a Volkswagen komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy sikeres legyen és növekedjen a kontinensen.

Thomas Schäfer, a Volkswagen vezérigazgatója kiemelte, hogy Dél-Amerika stratégiai jelentőséggel bír a Volkswagen számára. Szerinte a vállalat ottani ága eddig sikeresen és fenntarthatóan növelte a Volkswagen jövedelmezőségét, de most a feladat a termékoffenzíva megvalósítása.

„Ennek érdekében 2026-ig egymilliárd eurót fektetünk be Dél-Amerikába” – emelte ki. A dél-amerikai régió hosszú évek után 2021-ben ismét nyereségessé vált, és már a következő 2022-es évben is jelentősen hozzájárult a VW bevételeihez, tette hozzá.

Alexander Seitz, a Volkswagen Csoport dél-amerikai ügyvezetője szerint a tervezett offenzívával rendkívül vonzó járműveket szállítanak majd Dél-Amerikába.

„Az új Polo már most a legkelendőbb autó Brazíliában. Az ID.4 és az ID. Buzz brazil piacon való megjelenése további lendületet ad nekünk” – fogalmazott.

Elektromos járművek előfizetésként

A cég az említett egymilliárd eurót 2026-ig többek között etanol alapú belső égésű motorok és új üzleti modellek fejlesztésébe fekteti. Például Brazíliában 2022-ben több mint 3000 autó-előfizetést vettek fel a Volkswagennél – ez a szám 2023-ban várhatóan 150 százalékkal nő. A vállalat ugyanakkor arra számít, hogy Brazíliában a tisztán elektromos hajtások felé történő átállás kevésbé lesz dinamikus, mint Európában – 2033-ban az ilyen járművek teljes részesedése a brazil piacon körülbelül négy százalékra becsülhető. A Volkswagen azonban az elektromos szegmens piacánál gyorsabb növekedésre törekszik a saját modelljeivel.

A piac teljes villamosításáig a Volkswagen az alternatív hajtásokra és a technológia iránti nyitottságra támaszkodik Dél-Amerikában. A régióban gyártott összes új modell továbbra is képes 100 százalékos bioüzemanyaggal működni. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a VW fenntarthatósági stratégiához – emeli ki a vállalat közleménye.

A Volkswagen által Brazíliában kifejlesztett flex-fuel járművek alapvetően etanollal és benzinnel, valamint ezen üzemanyagok bármilyen keverékével működhetnek. Európában legfeljebb tíz százalék bioüzemanyagot adnak a keverékhez (E10). A Volkswagen termékoffenzívájának egyik fókuszpontja az A0 és A szegmens, valamint a CUV-k / SUV-k. Az A0 szegmens már most a dél-amerikai piac közel 40 százalékát teszi ki.

Nem véletlen az időzítés

Nyilván elsősorban a piaci folyamatok indokolják a Volkswagen startégiáját, de talán nem véletlen a bejelentés időzítése sem. A Volkswagen 70 évvel ezelőtt kezdte meg a járműgyártást Brazíliában, São Paulóban – ez volt az első üzem Németországon kívül, az évfordulót ezekben a napokban ünnepli a vállalat.

Kezdetben tizenkét alkalmazott szerelte össze a brazil üzemben a Németországból importált alkatrészeket. Ma a Volkswagen Brazília legnagyobb autógyártója, 70 év alatt összesen 25 millió járművet gyártott, ebből négymilliót exportált. A cég az országban négy üzemben fejleszti és gyártja többek között a Polo, Virtus, Nivus, Taos és T-Cross modelleket, és mintegy 500 márkakereskedésen keresztül értékesíti az autókat, valamint mintegy húszezer alkalmazottat foglalkoztat.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink