Gyártók Kártérítés, visszavásárlás: még választhat is a VW Amerikában

Kártérítés, visszavásárlás: még választhat is a VW Amerikában

autopro.hu/B.B. | 2016.04.22 06:13

Kártérítés, visszavásárlás: még választhat is a VW Amerikában

A csaló szoftverrel szerelt Volkswagenek USA-beli tulajdonosai közel 1,4 millió forintnyi kompenzációt kaphatnak, sőt, az is lehet, hogy a gyártó visszaveszi tőlük az érintett modelleket.

Hirdetés

Eredményes volt a német autógyártó és az amerikai hatóságok között a dízelbotrány peren kívüli rendezése. Az első információk szerint a német gyártó 5000 dollárt, vagyis közel 1,4 millió forintot fizethet minden, az ügyben érintett tengerentúli ügyfelének. A Die Welt értesülései szerint a megállapodás nem terjed ki az Egyesült Államokban érintett 580 ezer dízelmotor javítására.

A Reuters információ szerint a német gyártó azonban jobban járna, ha az érintett közel félmillió autót visszavásárolná a tulajdonosoktól. A Volkswagen számára egyelőre ideálisabbnak tűnő forgatókönyv megvalósulása a 2009 óta eladott Jetta, Golf kompakt és A3 modellek visszavételét jelentené, a wolfsburgi gyártó így megtakaríthatná az ötezer dolláros kifizetések egy részét.

A lehető legkisebb költségekkel szabadulna a VW a hatóságok szorításából

A VW elképzelései szerint a tulajdonosok a következő két év során dönthetnének, hogy autójukat visszaadják-e a gyártónak, vagy annak javítását kérik. A fogyasztók valamekkora kártérítésre mindkét esetben számíthatnának, a pontos részletek kidolgozása még folyamatban van.

A kérdés már csak az, hogyan reagálnak minderre az európai ügyfelek, illetve a nagyobb, 3 literes motorral szerelt amerikai Audi és Porsche SUV-tulajdonosok, akikre a mostani megállapodások nem terjednek ki. Az, hogy egyes vásárlókat duplán kárpótolnának a manipulált emissziós adatok miatt, míg másoknak be kell érniük a szoftveres kényszerjavítással, további feszültségeket és akár újabb pereket is szülhet a botrányban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink