Elemzések Németország nem akar sebességkorlátozást az autópályákon

Németország nem akar sebességkorlátozást az autópályákon

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.28 12:17

Németország nem akar sebességkorlátozást az autópályákon

Fotó: Pexels

Volker Wissing közlekedési miniszter szerint a német kormány nem kíván sebességkorlátozást bevezetni az autópályákon. Az autópályákon való korlátozás állandó vita tárgya Németországban.

A közlekedési miniszter elutasította a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal által az év elején közzétett jelentést, amely szerint az ikonikus autópályán az óránkénti 120 kilométeres sebességkorlátozás jelentősen csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, azzal érvelve, hogy a németek többsége nem támogatná ezt. „Az emberek nem akarják ezt. Annyi számadat kering a levegőben. A lényeg az, hogy csak olyan intézkedések lehetnek sikeresek, amelyeket elfogadnak" – tette hozzá.

Németország az egyetlen ipari ország, ahol egyes autópályákon nincs maximális sebességkorlátozás. A bevezetéséről gyakran fellángol a vita. Néhány éve azonban a sebességkorlátozás bevezetése egyre nagyobb támogatottságot élvez. Az Általános Német Autóklub tagjainak 54 százaléka, Európa legnagyobb autós szövetsége is a sebességkorlátozás mellett szavazott 2023-ban.

Közbeszól a politika

A német klímakérdésekkel foglalkozó szakértői tanács 2023 augusztusában megerősítette, hogy a kormány nem halad a 2030-as klímacélok elérésével, ezen belül is különösen a közlekedés és az építőipar okoz gondot. „Feltűnő a 2023-as éghajlatvédelmi programban szereplő intézkedések megvalósításának helyzete és konkretizálásának mértéke közötti nagymértékű eltérés" – áll a jelentésben, amelyre a közlekedési miniszter is reagált.

A miniszter, Volker Wissing a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tagja, amely a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért és a konzervatív Kereszténydemokrata Unió mellett elutasítja a sebességkorlátozás bevezetését pártprogramjában. Környezetvédők és közlekedési szakértők korábban azzal vádolták az FDP-t, hogy az autóipar érdekeit képviseli – írja a Politico.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink