Gyártók Elbocsátja dolgozóit az amerikai űripari magáncég

Elbocsátja dolgozóit az amerikai űripari magáncég

autopro.hu/H.J. | 2019.01.17 14:27

Elbocsátja dolgozóit az amerikai űripari magáncég

Közel 600 alkalmazottjától válik meg Elon Musk amerikai milliárdos üzletember űrkutató vállalata, a SpaceX. Több fejlesztésbe is belefogott a vállalat, ezzel magyarázzák a tíz százalékos leépítést.

Hirdetés

Nem sokkal első rakétájának bemutatását követően az alkalmazottak mintegy 10 százalékát elbocsátja az Elon Musk vezette vállalat. A SpaceX dolgozóinak többségét a Kaliforniában található hawthorne-i székhelyen foglalkoztatják, de Seattle-ben, Floridában, Washingtonban és Texasban is százakat érintenek a leépítések. Jan Vogel, a South Bay Workforce Investment Board ügyvezető igazgatója szerint a kaliforniai üzemben 577 állás szűnik meg. Ide tartoznak a termelési vezetők, a légiforgalmi technikusok, a gépészek és a hajtóművek szakemberei is.

A SpaceX 2018-ban rekordszámú, 21 megbízást teljesített, beleértve a kereskedelmi műholdas szolgáltatókat, a NASA-t és az Egyesült Államok hadseregét. A piac mérete azonban véges, Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és vezérigazgatója pedig figyelmeztetett rá, hogy a műholdas távközlési ipar megrendelései lassulhatnak.

A vállalat több projektbe is belefogott, ezekkel indokolta a leépítéseket. Az emberek nélküli Crew Dragon a tervek szerint februárban repül először, emellett a vállalat szélessávú műholdas hálózat kidolgozásán és a Starship nevű úrhajón is dolgozik, amely a Marsra fuvarozná utasait. Hasonló leépítés már lezajlott a múlt évben, amikor a szintén Elon Musk vezette Teslánál bocsátották el az alkalmazottak 9 százalékát.

A Wall Street Journal jelentése szerint a befektetők 30,5 milliárd dollárra becsülik a cég értékét.

Kiemelt Partnereink