Gyártók Beatricét énekelve sztrájkolt az éjszakás műszak a győri Audiban

Beatricét énekelve sztrájkolt az éjszakás műszak a győri Audiban

Szabó Fanni | 2019.01.25 10:35

Beatricét énekelve sztrájkolt az éjszakás műszak a győri Audiban

Akár egy koncerten, tömegek énekelték a Beatrice 8 óra munka című slágerét és emelték magasba világító mobiltelefonjaikat az Audi gyárudvarán tegnap este – így sztrájkolt az éjszakás műszak.

Hirdetés

Az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) január 23-án, szerdán jelentette be, hogy az eredménytelen bértárgyalások miatt január 24-től 168 órás, vagyis egyhetes sztrájkot hirdet. Tegnap beszámoltunk róla, hogy az első napon szinte minden dolgozó bojkottálta a munkát. Mint megtudtuk, az első 24 óra zökkenőmentesen és fegyelmezetten zajlott. A szakszervezet szerint példátlan az összefogás a dolgozók körében, a cél ugyanaz: magasabb bért szeretnének.

A szakszervezet folyamatosan tájékoztatja a dolgozókat, sőt mi több kártáykat is rendeltek, hogy legyen mivel elütni a "munkaidőt". A termelés teljesen leállt. Azt továbbra sem tudni, mekkora kár éri ezzel az Audit, bár forrásaink szerint készültek a sztrájkra és előtermeltek.

Hatmillió forintos felajánlást kapott a szakszervezet

Több szervezet is anyagi támogatást nyújtana az AHFSZ-nek, a felajánlások összege már elérte a 6 millió forintot. Egyelőre úgy tűnik erre nincs szükség, hiszen – mint mondták – stabil lábakon állnak anyagilag. A sztrájkoló dolgozóknak a jogszabályok szerint a munkabeszüntetés idején nem jár bér. A 168 órás sztrájk azonban jelentős bérkieséssel jár, éppen ezért a szakszervezet utólagosan kompenzálja a sztrájk miatt kiesett bérek egy részét. Arról egyenlőre nem tudni, mennyi pénzt kapnak majd a demonstrációban résztvett dolgozók.

5000 dolgozó együtt sztrájkolhat

A szakszervezet ma arra készül, hogy összehozza a járműgyárban és a motorgyárban dolgozó munkatársakat – mintegy 4500-5000 dolgozót – hogy együtt sztrájkoljanak a Pipacs-nak nevezett konferencia épület előtt, 11 órakor.

Együtt sztrájkolhat 5000 dolgozó a győri Audiban
Együtt sztrájkolhat 5000 dolgozó a győri Audiban

A legfrissebb információk szerint január 25-én, pénteken 14 órától újabb tárgyalások kezdődnek az Audi képviselői és a szakszervezet között. Ha sikerül megállapodniuk, véget ér a sztrájk.

Összehasonlításként olvassa el korábbi cikkünket arról, mennyit emelt a béreken a kecskeméti Mercedes, egy másik összeállításunkból pedig azt is megtudhatja, hogy a debreceni BMW mérnökei mekkora fizetésre számíthatnak.

Kiemelt Partnereink