Gyártók 12 százalékot vágott ki a Ford a januári tortából

12 százalékot vágott ki a Ford a januári tortából

autopro.hu | 2014.02.04 16:52

12 százalékot vágott ki a Ford a januári tortából

A Jato januári új autó forgalomba-helyezési összesítése szerint 2014 első hónapjában összesen 4408 új személygépkocsi, valamint 878 3,5 tonna összsúlyt nem meghaladó kishaszongépjármű került forgalomba Magyarországon.

A személygépjárművek esetén ez a forgalomba helyezési mennyiség a tavaly januári számoknál 20 százalékkal magasabb. A kishaszon-gépjárművek esetén az előző év januári eredményeihez képest 37 százalékos növekedés történt.

Januárban a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) a Ford volt 644 darabbal, ezzel a hazai piac 11,9 százalékát sikerült lefednie a márkának.

Ha csak a személyautók piacát nézzük, akkor az év első hónapjának győztese a Skoda 542 darabbal és 12,3 százalékos piaci részesedéssel. A második az Opel 509 eladott járművel, a harmadik pedig a Volkswagen 496 értékesített darabbal, amit a Ford 476, és a Suzuki 303 autóval követ a toplistán.

A legtöbb Skoda Octaviából (343 darab), Ford Focusból (181 darab) és Opel Astrából (153 darab) kelt el januárban.

A 3,5 tonna összsúlyt meg nem haladó kishaszonjárművek eladása terén a január a Fiatnak kedvezett 61 darabos forgalomba helyezéssel, mögötte a Toyota Hilux 3 és a Ford Ranger 4 autóval lemaradva.

A legkelendőbb haszonjárművek 3,5 tonna alatt
1. Fiat Ducato 61 jármű
2. Toyota Hilux 58
3. Ford Ranger 57
3. Renault Master 57
5. Peugeot Boxer 50

A magyar gépjármű piac céges és magán eladások tekintetében továbbra sem mutat számottevő változást. Az új autó forgalomba-helyezések többsége, 73 százaléka céges, míg a magáneladások a piac 27 százalékát teszik csak ki.

Az eladások megoszlása a következőképpen alakult a tíz legeredményesebb márka esetén

Összehasonlítás végett a válság előtti 2008-as év januári eredménye a 2014-es év azonos időszakának 265 százaléka volt, tehát 14 299 személyautó és haszongépjármű talált gazdára.

A nagyhaszonjárművek forgalomba helyezése esetében folytatódott a korábbi évek jelentős növekedése, egyelőre az Euro 5 motorral szerelt teherautók területén. A kérdés, hogy a piac milyen képet fog mutatni akkor, amikor az Euro 5 típusok már kifutottak. Erre az időszakra némi visszaeséssel számolnak az elemzők. A motorkerékpár piacot sújtja most már ötödik éve legsúlyosabban az értékesítési válság. A volumen olyan alacsony, hogy szinte értékelhetetlenné teszi a piaci mozgást, de az utóbbi időszakban némi fejlődés mutatkozott és ez idén is folytatódni látszik. Az autóbuszok területén a központi beszerzések és a személyszállító vállalatok vásárlásai generálnak némi eladást, de a végletekig elöregedett autóbuszpark cseréje nagyon is időszerű, így e területen is növekedést várnak.

Kiemelt Partnereink