Elemzések Új típusú akkut kaphat Gödről a BMW – ez történt a 32. héten

Új típusú akkut kaphat Gödről a BMW – ez történt a 32. héten

Végh Martin | 2023.08.14 07:22

Új típusú akkut kaphat Gödről a BMW – ez történt a 32. héten

Fotó: MTI

A Samsung SDI állítólag a legújabb akkumulátorcelláival láthatja el a BMW-t Gödről. Németország egy újabb félvezetőgyárat tudhat magáénak, bár az Audi figyelmeztetése szerint még korai lenne a chiphiány végére készülni. Nagy-Britanniában pedig egy akkumulátorgyár-építési projekt befuccsolása vált valós veszéllyé. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Még az év elején röppent fel a hír miszerint a Samsung SDI bővíti a gödi üzemét annak érdekében, hogy hengeres cellákkal lássa el a BMW debreceni egységét. A koreai sajtóban megjelent hírek megerősíteni látszanak a pletykát, egyúttal az is kiderült, hogy a Samsung a legújabb celláit gyárthatja hazánkban.

Ősztől új igazgatóval folytatja az Ikarus. Fehér Roland a Rába Járműipari Holdingtól érkezik a buszokat gyártó cégcsoporthoz, ahol többek között a nemzetközi értékesítési hálózat kiépítése lesz a feladata.

Korai lenne az öröm

Idén több chipipari beruházás is érkezett Németországba, az üzemek felépítése azonban évekbe telik. Éppen ezért az Audinál úgy látják, hogy a német autóiparnak még évekig a félvezetők hiányával kell együtt élnie.

A hajtásláncra vonatkozó új globális biztonsági előírások miatt a Ford fél évvel elhalasztotta az első Kölnben készülő elektromos modell, az új Explorer piacra dobását. Ez azt jelenti, hogy még körülbelül egy év múlva jelenhet meg az utakon az elektromos SUV.

Az Egyesült Államok nagy autógyártói új kollektív szerződésekről tárgyalnak a legnagyobb helyi autós szakszervezettel. Az idő fogytán van, az álláspontok azonban meglehetősen távol vannak egymástól, amit mi sem mutathatna jobban, mint hogy a Stellantis ajánlata szó szerint a kukában landolt.

Az elektromos startupok egyszerre kell, hogy megküzdjenek a magas inflációval, az ellátási gondokkal és a befektetői tőke elapadásával. Ezeket a gondokat a Canoo számára most egy dollármilliós bírság is tetézi, amit a befektetők megtévesztése miatt kap a cég.

Kielégítő eredmények

A Schaeffler Csoport értékesítési árbevételének jelentős növekedéséről számolhatott be az első hat hónapot tekintve. Az ipari és autóipari beszállító a kielégítő eredményekre hivatkozva javította a 2023-as évre vonatkozó pénzügyi előrejelzését.

A Knorr-Bremse szintén jó eredményekről számolhatott be. Az év első felében a bevételek és a nyereség jelentős növekedését tapasztalta a vállalat, hála annak, hogy mindkettő üzletága erős keresletnek örvend.

A Continental némileg javította nyereségességét a második negyedévben, miközben bevétele is nőtt. Ugyanakkor a vállalat eredményére nyomást gyakorol a magas infláció, ezért jelenleg azon dolgozik, hogy a költségnövekedést áthárítsa vevőire.

Fejlődik az európai chipipar

Közös félvezetőgyárat épít a tajvani TSMC a Bosch, az Infineon és az NXP Semiconductors vállalatokkal. A németországi Drezdába telepítendő üzemben 2027-ben indul az autóipari félvezetők gyártása.

Míg Németország félvezetőüzemekkel gazdagodik, addig Nagy-Britannia elveszítheti egyik még meg sem épült akkumulátorgyárát, a korábban az összeomlás szélére jutott Britishvolt ausztrál megmentője ugyanis nem fizetett a kijelölt határidőig.

Ugyancsak az elektromobilitáshoz kapcsolódott az a hír, hogy júliusban a zöld rendszámos járművek száma hazánkban átlépte a 76 ezer darabot. Ezeknek több mint fele tisztán elektromos személyautó.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink