Gyártók Félrevezette befektetőit az e-autós startup

Félrevezette befektetőit az e-autós startup

autopro.hu/P.B. | 2023.08.08 12:23

Félrevezette befektetőit az e-autós startup

Fotó: Canoo

Dollármilliós bírságot kell fizetnie a Canoo e-autós startupnak. A kaliforniai cégre az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete másfél millió dolláros bírságot szabott ki, mert állítólag megtévesztette a befektetőket. A bírságnak személyi következményei is vannak Ulrich Kranz akkori vezérigazgatóra nézve.

A hatóság vizsgálatának eredménye szerint a Canoo irreális, több százmillió dolláros bevételi előrejelzéssel tévesztette meg a befektetőket, mielőtt 2020-ban tőzsdére lépett egy speciális célú felvásárlási céggel való egyesülés részeként.

A Canoo 2021-re 120 millió dolláros, 2022-re pedig 250 millió dolláros bevételt prognosztizált más cégeknek nyújtott mérnöki szolgáltatásokkal kapcsolatban. A SEC szerint ezek az előrejelzések valószerűtlenek voltak – és ezt akkor Ulrich Kranz vezérigazgató, majd Paul Balciunas pénzügyi igazgató is jól tudta, mivel a tervezett bevételek szinte teljes összegét kitevő projektek közül kettő már nem volt aktív vagy életképes.

Kranznak, akit a BMW i3 atyjának tartanak, és aki 2021-ben a Canoo-tól az Apple-höz igazolt, 125 ezer dolláros bírságot kell fizetnie, és három évre eltiltották attól, hogy tisztségviselőként vagy igazgatóként dolgozzon egy tőzsdén jegyzett társaságnál. Balciunasnak 50 ezer dollárt kell fizetnie, és 7500 dollár nyereséget kell visszafizetnie.

Kranz büntetése nem a Canoo-nál betöltött korábbi pozíciója miatt magasabb, hanem azért, mert a SEC azt állítja, hogy nem jelentette be a befektetőktől kapott pénzt. Egyelőre nem világos, hogy az eltiltás mit jelent az Apple-nél betöltött pozíciójára nézve – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink