Gyártók Audi: még évekig tart a chiphiány

Audi: még évekig tart a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2023.08.11 11:16

Audi: még évekig tart a chiphiány

Fotó: Audi MediaCenter

Az autógyártást akadályozó chiphiánnyal még éveken át együtt kell élnie a német OEM-eknek, annak ellenére, hogy az országban több chipgyártó is új üzemek építését tervezi – így látja a helyzetet az Audi egyik vezetője.

Hirdetés

A 2021-ben kezdődött chiphiány sokmillió járműre tehető termeléskiesést okozott a világ autó- és haszongépjármű-gyártóinak, és bár mára az alkatrészhiány enyhült, még közel sem ért véget.

A jövőbeli krízisek megelőzése, illetve a félvezetőtermelési önállóság javítása érdekében az Európai Unió és tagállamai új chipipari beruházásokat igyekeznek magukhoz vonzani jelentős támogatások által. E politikának az eredményei között szerepelnek az Intel és a TSMC idén bejelentett németországi félvezetőgyárai.

Az új üzemek azonban nem fognak egyik napról a másikra felépülni. „Évekbe fog telni. Elvégre több milliárd dollárt fektetnek be” – mondta Renate Vachenauer, az Audi beszerzési vezetője egy német lapnak.

Addig sem tehetetlenek a gyártók

A prémiumautó-gyártó igazgatósági tagja szerint az autógyártók az új kapacitások elkészültéig az alkatrészhiánnyal úgy vehetik fel a harcot, hogy kevesebb féle chipet használnak a mintegy 8000 ma gyártott különböző típusú járműben.

„Sokféle módon kell stabilizálnunk a félvezetők ellátását, és valamekkora készletekkel kell rendelkeznünk a közvetítői piacon” – tette hozzá Vachenauer a Reuters által idézett interjúban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink