Beszállítók Eldőlt: közös félvezetőgyárat épít a TSMC és a Bosch

Eldőlt: közös félvezetőgyárat épít a TSMC és a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2023.08.09 11:17

Eldőlt: közös félvezetőgyárat épít a TSMC és a Bosch

Fotó: Bosch Media Service

A tajvani TSMC, a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója a Bosch, Infineon és NXP Semiconductors vállalatokkal közösen tervez felépíteni egy félvezetőket készítő üzemet a németországi Drezdában több mint 10 milliárd euró befektetésével.

A TSMC 2021 óta folytat tárgyalásokat Szászország kormányával egy helyi chipipari üzem telepítéséről. A mostani hivatalos bejelentés szerint a létesítmény építési munkálatai 2024 második felében kezdődnek, míg a termelés elindítását 2027 végére tűzték ki.

Az autóipari és ipari igények kiszolgálására termelő üzemben havonta 40 ezer 300 milliméter átmérőjű félvezetőlapkát állíthatnak majd elő a TSMC saját gyártási technológiáját használva.

A mintegy 2000 munkahelyet teremtő üzem egy új közös vállalathoz, a European Semiconductor Manufacturing Company-hoz (Európai Félvezetőgyártó Vállalat) fog tartozni. Ebben a TSMC 70 százalékos részesedéssel fog rendelkezni, míg a Bosch, az Infineon és az NXP fejenként egytizednyi tulajdonrésszel bírnak majd.

Nagy összeggel szállna be az állam

A partnerek közleménye szerint a beruházásról szóló végső döntést az állami támogatás függvényében fogják meghozni. A Reuters által idézett német kormányzati tisztviselők közlése szerint az állam ötmilliárd euróval kíván hozzájárulni a beruházáshoz.

A támogatást még jóvá kell hagynia az Európai Uniónak, az engedély megadása azonban szinte biztosnak tűnik, mivel az uniónak kifejezett célja, hogy a chiphiány éveiből tanulva fejlessze saját chipipari kapacitásait új beruházások bevonzása által.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, júniusban az Intel 10 milliárd euró támogatást kapott a német kormánytól a Magdeburgban felépítendő félvezetőgyártó egységéhez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink