Beszállítók A Samsung legújabb akkuival látják majd el Gödről a BMW-t

A Samsung legújabb akkuival látják majd el Gödről a BMW-t

autopro.hu/P.B. | 2023.08.09 10:22

A Samsung legújabb akkuival látják majd el Gödről a BMW-t

Fotó: MTI

Úgy tűnik, hogy hengeres akkumulátorokat fognak gyártani Gödön a BMW számára az épülő új csarnokban. A meg nem nevezett források szerint 46120-as formátumú akkukról van szó, vagyis 46 milliméter átmérőjű és 120 milliméter magas (vagy hosszú) cellákról.

Még az idei év elején röppent fel a hír, hogy a Samsung SDI bővíti gyárát Gödön. Már az akkori hírekben is szerepelt az információ, miszerint kifejezetten a BMW debreceni üzemét látnák el az új csarnokban készülő akkumulátorokkal. A dél-koreai sajtó megerősíteni látszik ezt a hírt, igaz, meg nem nevezett forrásokra hivatkoznak.

A The Elec nemrégiben arról írt, hogy Gödön 46120 formátumú, hengeres akkumulátorokat fognak gyártani a BMW számára. A Samsung SDI emellett 4680 és 4695-ös akkumulátorokat is gyártani fog majd a helyszínen – a 46-os szám minden esetben az átmérőt jelenti, az utána következő pedig a hosszt.

A koreai lap szerint a Samsung SDI mintegy 345 millió eurót fektet két új gyártósor kialakítására Gödön. Az új részleg kapacitása 10 gigawattóra lesz egy évben, amivel – a koreaiak korábbi közlése szerint – 40 gigawattórára nő a gödi üzem éves kapacitása.

Jól jön az üzlet a Samsungnak

A Samsung SDI a közelmúltban lemaradt a többi dél-koreai akkumulátorgyártó mögött a nagy autógyártókkal köttetett üzletek terén: az LG és az SK On több megállapodást tudott nyélbe ütni. A vállalat azonban nemrégiben komolyabb erőforrást fordított a 46 milliméter átmérőjű hengeres cellák kifejlesztésére, és Dél-Koreában már van is egy kísérleti gyártósora a technológiára.

A Samsung SDI várhatóan egy új, malajziai üzemben gyártja majd az első hengeres celláit, míg a legutóbbi negyedéves jelentésében úgy nyilatkozott a cég, hogy a 46 milliméter átmérőjű mintacellák gyártása már megkezdődött – írja az electrive.com.

Harc a debreceni BMW kiszolgálásáért

Ezek tükrében nem csoda, hogy Magyarországon szorosabbra fordul a Samsung SDI és a BMW kapcsolata. Már 2023 januárjában felröppent a pletyka, hogy a Samsung SDI hengeres cellagyártást tervez Magyarországon a BMW számára.

Érdekesség azonban, hogy a kínai akkumulátorcella-gyártó, az Eve Energy szintén gyárat épít Debrecenben, hogy a BMW-t nagyméretű hengeres cellákkal lássa el az ott készülő Neue Klasse elektromos autókhoz. Az Eve új hengeres cellái állítólag 4695 formátumúak lesznek. A BMW két cellamagasságot használ: 120 és 95 millimétert.

A BMW mellett egyébként többek között a Tesla és a GM is használja a 46 milliméteres, hengeres akkumulátorcellákat autóiban. Utóbbi vállalattal szintén igyekszik szorosabbra fűzni kapcsolatait a Samsung SDI – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink