Elemzések Tovább elektrifikál a győri Audi – ez történt a 45. héten

Tovább elektrifikál a győri Audi – ez történt a 45. héten

Végh Martin | 2023.11.13 07:22

Tovább elektrifikál a győri Audi – ez történt a 45. héten

Fotó: Audi Hungaria Zrt.

Az Audi Hungaria egy újgenerációs elektromos motor gyártását indította el. Külföldön pont az elektromos hajtóegységek hiánya miatt vágta meg termelését a Volkswagen, miközben újabb lépés történt afelé, hogy Brüsszel lazítson az Euro 7 követelményein. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Az Audi Hungaria győri üzemében megkezdődött a PPE elektromos platformhoz tervezett következő generációs elektromos motorok gyártása. A termelés elindítását egy közel 200 millió eurós beruházás előzte meg.

Ugyancsak az előző héten az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem között új megállapodás született. A Tudományos és Innovációs Park megnyitóján aláírt szerződés szerint a partnerek folytatják és továbbfejlesztik együttműködésüket.

Ellátási problémák

A Volkswagen ismét visszafogja az elektromos autók gyártását több telephelyén is. Most azonban az ok nem a várttól elmaradó kereslet, hanem az elektromos motorok hiánya.

A Ford Otosan megnyitotta modernizált gyártóüzemét Törökországban. A mesterséges intelligenciával is felvértezett létesítményben a Ford haszonjárműveinek gyártása kezdődött el.

A Toyota bejelentette, hogy legyártotta a 300 milliomodik gépkocsiját. A világ elsőszámú autógyártójának a mérföldkő eléréséhez 88 évre és kettő hónapra volt szüksége.

A Renault 15 százalékra csökkentette részesedését a Nissanban. Ezzel immáron a partnerség megújítását célzó terveknek megfelelően a kettő vállalat egyenlő részesedést birtokol egymásban.

Maradtak a szürke felhők

A Continental javítani tudott pénzügyi eredményén a harmadik negyedévben, egyúttal az idei újautó-eladásokra vonatkozó előrejelzését is felfele módosította. Ugyanakkor a vállalat közleményéből az is kiderült, hogy a szürke fellegek még egyáltalán nem álltak tovább.

Az Egyesült Államokban halpusztulás miatt indítottak pert gumiabroncsgyártók, köztük a Michelin és a Continental ellen. A keresetet benyújtó halászati szervezetek egy abroncsokban megtalálható vegyi anyagot okolnak a halpopuláció csökkenéséért.

Úton az Euro 7 könnyítése

A tagállami miniszterek után az Európai Parlamentben is az Euro 7 követelményeinek lazítására szavaztak. Az autógyártóknak előnyös könnyítésről még további egyeztetések lesznek az uniós szervek között.

Nagy-Britanniában október folyamán ismét növekedtek az újautó-eladások. Az ősz közepi hónap egyhuzamban a tizenötödik volt, mikor a piac növekedését mérték a szigetországban.

Kínában szintén növekedést hozott október, méghozzá öt hónapon belül a legnagyobbat. Októberben az egy évvel korábbinál több mint 10 százalékkal több autót értékesítettek az ázsiai országban.

Somogy vármegyében a Volánbusz járműflottája 22 új járművel fiatalodik. A Credobus Econell 12 típusú autóbuszok mikrobiológiai védelemmel is el vannak látva, illetve tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát.

Első alkalommal került megrendezésre az autopro.hu és a Bosch Rexroth közös szervezésű mérnökhallgatói versenye, a CU.BEtogether. Az elsősorban az ipari automatizálás és IT megoldások szerelmeseinek szóló megmérettetést a kecskeméti csapat nyerte.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink