Szolgáltatók Új buszokat állított forgalomba a Volánbusz

Új buszokat állított forgalomba a Volánbusz

autopro.hu/P.B. | 2023.11.10 04:20

Új buszokat állított forgalomba a Volánbusz

Fotó: Volánbusz Zrt.

Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Somogy vármegyében: a 22 új jármű augusztus és november között állt és áll forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente 9,3 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és két évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát.

Hirdetés

A Volánbusz 2018 óta Somogy megye 231 darabos állományának már több mint egyharmadát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén tavaszig 58 új autóbusz érkezett a flottába, mely augusztustól november végéig tovább frissül újabb 22 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 9 százaléka megújul, átlagéletkora 11,9 évről 9,8 évre csökken.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Kaposvár, Siófok, Nagyatád, Barcs és Marcali vonzáskörzetében állnak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke több mint másfél milliárd forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro 6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Járvány idején sem kell félni

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.

A járműveket bemutató sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Lázár János építési és közlekedési miniszter is részt vett.

Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Somogy vármegyében 368 autóbusz-vezető 137 autóbuszvonalon éves szinten 61 ezer helyi és 454 ezer helyközi járatot közlekedtet – áll a társaság közleményében.

Nagyon kellettek ide az új buszok

A somogyi állomány kapcsán érdemes megjegyezni, hogy számos magyar busztípus itt közlekedik, vagy közlekedett a legtovább közforgalomban Magyarországon. Korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy a hagyományos Ikarus E94-esek, az Ikarus 415-ösök és az Ikarus 256-osok mellett a Rába Contact/Premier egyes modelljei is Somogyban húzták a legtovább.

A mostani beszerzésnek köszönhetően selejtezett buszok listája még nem elérhető, de minden bizonnyal végleg eltűnt a hazai közforgalomból az 1-0-1 ajtóelrendezésű Ikarus 256-os, és jó eséllyel 415-ös és E94.60 sem szállít többé utasokat a nap forgalomban.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink