Elemzések Tömeges modellváltás jön az autóiparban – ez történt a 37. héten

Tömeges modellváltás jön az autóiparban – ez történt a 37. héten

Beck András | 2019.09.16 13:11

Tömeges modellváltás jön az autóiparban – ez történt a 37. héten

Merkel segítséget ajánlott az autógyártóknak. Új tömítési eljárás az Audi Hungaria lakkozójában. Új helyre költözik a thyssenkrupp budapesti kompetenciaközpontja. Karcsúsítaná kínálatát a BMW. Összeszedtük, milyen hírek határozták meg az autóipar világát a múlt héten.

Hirdetés

Csökkenő piaci forgalom és nehezen felmérhető vásárlói preferenciák mellett kényszerülnek tömeges modellváltásra az autógyárak a jövőre életbe lépő szigorúbb emissziós normák miatt. Az autógyárak elektromos modelljeit éppen időben mutatják be amúlt héten megnyílt Frankfurti Autószalonon az értékesítések januári megkezdéséhez.

Frankfurti Autószalon

Angela Merkel német kancellár segítséget ajánlott az autógyártóknak a Frankfurt Autószalon. A kibocsátási kvótákból származó bevételből segítené a német állam az autóipart az alternatív hajtásra való átállásban.

Hátrányos gazdasági és társadalmi következményei miatt bírálta a környezetvédők azonnali közlekedési átállásra és a robbanómotoros járművek mihamarabbi feladására vonatkozó követeléseit a Bosch autóipari beszállító vállalat vezérigazgatója, Volkmar Denner Frankfurtiban.

Hazai hírek

Az Audi Hungaria lakkozójában egy új karosszéria-tömítési eljárást tesztelnek, amely hasznos a környezetnek és a munkatársaknak is.

A hazai thyssenkrupp felkészült az autóipar jövőjére: Pécsett például többek között az elektromos hajtáshoz szükséges komponenseket is gyártanak majd, a budapesti kompetencia-központban pedig önvezető autózással kapcsolatos projekteken is dolgoznak. Azt akarjuk elérni hosszú távon, hogy ha egy vevő egy Magyarországon gyártott thyssenkrupp termékkel találkozik, automatikusan a legjobb minőség jusson az eszébe – mondta Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az autopro.hu-nak adott interjújában. A jövőben egyébként nagyobb fejlesztőlaborok és agile software development fejlesztőkörnyezet áll majd a thyssenkrupp elektromos és elektronikus terülten dolgozó munkatársainak rendelkezésére Budapesten.

Hadzsi Gábor 2018 júniusában csatlakozott a budapesti Continental HEV (Hybrid Electric Vehicle) gyáregységéhez. Gyártási minőségbiztosítási mérnökként eleinte a Mild Hybrid BSG motor inverterének és állórészének gyártósoraival foglalkozott, jelenleg ennek a motornak az új generációját bevezető projekt minőségbiztosításával foglalkozik.

Huszonöt éve indult Győrben a Leadec elődje. Az autó- és gyáripar technikai szolgáltatócége jelenleg Kecskeméten, Szombathelyen, Szentgotthárdon, Miskolcon és Makláron rendelkezik telephellyel.

A forgácsolástechnikai gépeket forgalmazó Ge-Co ból kiválva, technológiai integrátorként akar az ügyfeleknek komplett megoldásokat kínálni a CNC lemezmegmunkáló gépek értékesítésével, automatizálásával és szervizelésével foglalkozó Lamitec Kft.

A jövőre készülnek

Novemberben kezdődik az ID.3 gyártása a zwickaui VW-gyárban. Jelenleg az utolsó robotokat telepítik, és zajlik az összeszerelő sor üzembe helyezése. A Volkswagen konszern új dízelmotorainak vezérlőszoftvere nem rendelkezik az emissziós értékeket manipuláló funkcióval – erősítette meg a német dpa hírügynökségnek a konszern szóvivője az SWR rádiócsatorna beszámolójára reagálva.

Karcsúsítaná kínálatát a BMW. A gyártási folyamtok egyszerűsítésével komoly összegeket spórolhat meg a bajor autógyártó a kevésbé népszerű modellváltozatok kivezetésével.

Tovább terjeszkedik az elektromos autók piacán a Ford. A vállalat bejelentése szerint nyolc elektromos modellt vezetnek be idén az európai piacra.

Bemutatták a teljesen elektromos Porsche Taycant. Szeptember elején mutatták be a Porsche legelső teljesen elektromos sportmodelljét, a Porsche Taycant. A négyajtós luxus modell kialakításában a fenntarthatóság és a digitális átalakulás is fontos szerepet játszott.

Trösztellenes vizsgálat

A Ford, a Honda, a BMW és a Volkswagen ellen indított trösztellenes vizsgálatot az amerikai igazságügyi minisztériuma.

A munkaszervezésen sok múlik

A mesterséges intelligencia (MI) felforgató hatása várhatóan a 2030-as évektől jelentkezik majd Magyarországon, de akkor drámai mértékben fogja megváltoztatni a hazai feldolgozóipart, szállítmányozást és az építőipart. A PwC Magyarország tanulmánya szerint többek között a monoton feladatokből álló munkakörök szenvedik el a legtöbb változást a MI térnyerésével.

Egyre jobban fizetik a kétkezi munkát, sok helyen ma már a szakképzettség sem fontos, írta a Pénzcentrum pénzügyi portál, amely szétnézett az álláskeresési portálok szakképzettséget nem igénylő ajánlatai között.

Nagyobb cégméretnél már nem működnek a konyhai megbeszélésen eldöntött dolgok, professzionális csatornákba kell terelni a döntéseket, a felelősségi kérdéseket. Az ipari informatikai rendszereket tervező és telepítő Com-Forth Kft. tudatos tervezés után modern szervezetirányítást vezetett be.

Makrokörnyezet

A tavalyinál lassabb ütemben, de tovább nő Közép-Kelet-Európa GDP-je, az idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 3,2 százalékkal nőhet a térség GDP-je – derül ki a Coface nemzetközi hitelbiztosító lemzéséből. Tavaly Közép-Kelet-Európa GDP-je 4,3 százalékkal nőtt.

Augusztusban is kevesebb autót adtak el Kínában. Kínában már a tizennegyedik egymást követő hónapban csökkent az új személyautók eladása augusztusban.

Nagy autóipari leépítések Indiában. Augusztusban már a tizedik egymást követő hónapban csökkent az új autók eladása Indiában, több nagy autógyár kényszerül leépítésekre.

A digitalizáció gyakorlati felhasználása

Egy elvont intézményrendszer kiépítése helyett évek óta gyakorlati segítséget nyújt a nyugat-duntántúli kis és középvállalkozásoknak a Pannon Business Network. A digitalizáció hétköznapi alkalmazásának elterjesztését tűztük ki célul. Az október 18-án, Budapesten, a Hungexpo-ban megrendezésre kerülő konferenciánkon bemutatjuk hogyan gondolkodnak az autógyártók a mesterséges intelligencia és a gyártás kapcsolatáról – nyilatkozta az autopro.hu-nak Barta Balázs ügyvezető.

A Formula Student csapattagok elhelyezkedése

A csapattagsághoz alapvetően lelkesedése van szükség. Itt mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen határidőre dolgozni. Az alkatrész-tervezéstől egészen odáig végig követhetik a folyamatot amikor a kész alkatrész felkerül az autóra. – Olyan még nem fordult elő, hogy valaki egy támogatóhoz jelentkezett és nem vették volna fel – hívta fel a figyelmet Bukovácz Kristóf, a BME Formula Racing Team csapatvezetője.

Autopro-teszt: hibrid Ford Mondeo

A sok csomaggal utazni akaró vásárlók számára az új Mondeo Hybrid kombi a hagyományos hajtású autók nagy hatótávolságát és szabadságát, valamint az elektromos hajtás takarékosságát és kifinomultságát egyszerre képes nyújtani.

Nyitókép: Volkswagen

Kiemelt Partnereink