Elemzések Németországban még a VW az úr

Németországban még a VW az úr

autopro.hu/P.B. | 2024.01.18 06:17

Németországban még a VW az úr

Fotó: Twitter/id3marathon

A mögöttünk hagyott évben a Volkswagen adta el a legtöbb tisztán elektromos autót Németországban, megelőzve ezzel a Teslát is. A legnépszerűbb elektromos modell ugyanakkor a Tesla Model Y volt.

A tavalyi évben összesen 524.200 tisztán elektromos autót értékesítettek újonnan Németországban, ez a német újautó-piac 18,4 százalékát jelenti. A legtöbb elektromos autót a Volkswagen adta el, 70.600-at, 11,7 százalékkal többet, mint 2022-ben. A Tesla 9 százalékos visszaesést könyvelhetett el, az eladott 63.700 autója pedig csak a második helyre volt elég. A legnépszerűbb elektromos autó viszont a Tesla Model Y volt, amiből 45.800 fogyott a német piacon.

Ha nem a márkákat, hanem az egyes konszerneket rangsoroljuk, akkor még nagyobb a Volkswagen Csoport előnye: az Audival, Škodával, Seattal és Porschéval kiegészülve a konszern eladásai 147.900-at tesznek ki, ami 28 százalékos részesedést jelent a német e-autós piacon. A második helyen a Stellantis jön, az Opel, a Peugeot és a Citroën e-autóiból összesen 71.300 talált gazdára Németországban.

Messze vannak még a kínaiak, de jönnek fel

Összességében a három német vállalat - a Volkswagen Csoport, a Mercedes-Benz és a BMW - jelentős nyereséget tudott elérni az elektromos szegmensben: 2023-ban 32 százalékkal nőtt a három német cég elektromos autóinak eladása, csaknem háromszor akkora mértékben, mint a teljes piac - derül ki az EY tanácsadó cég elemzéséből. A három vállalat piaci részesedése az e-autók szegmensében a 2022-es 38 százalékról 2023-ra 46 százalékra emelkedett.

A kínai márkák lényegesen alacsonyabb szinten maradtak az említett cégekhez képest, de figyelemre méltó a piaci részesedésük dinamikus növekedése: 2023-ban kilenc százalék volt az új elektromos autók között a kínaiak aránya Németországban, ez kétszer annyi, mint egy évvel ezelőtt, és nyolcszor annyi, mint 2021-ben – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink