Elemzések Nem küld el embereket a hazai Bosch – ez történt a 32. héten

Nem küld el embereket a hazai Bosch – ez történt a 32. héten

Beck András | 2019.08.12 09:00

Nem küld el embereket a hazai Bosch – ez történt a 32. héten

Okos autókhoz okos kormányrendszerek. Fenntartható forrásból származó alumíniumot használ az Audi. Alvázba szerelt mérlegelő rendszer a BPW-től. Dolgozók százai hagynák ott az Opelt. Több külföldi vendéget várnak az Automotive Hungary kiállításra. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Nem küld el embereket a hazai Bosch, de a konkrét hatásokat még nem látják. Bár globálisan elbocsátásokra készül a Bosch csoport, magyarországi egységei átképzéssel és átcsoportosítással megúszhatják a járműipar lejtmenetét.

Az Agritechnika 2019-re készülnek

Alvázba szerelt mérlegelő rendszer a BPW-től. A novemberi Agritechnika 2019 kiállításon mutatja be a BPW az Agro Hub mérlegelő rendszerét, amely szállítás, rakodás, szórás, abrakolás és mérlegelés során is teljes átláthatóságot biztosít.

Fejlesztés, beruházás, elemzés

Húsz éve kezdődött Magyarországon a thyssenkrupp sikersztorija az autóiparban. Okos kormányrendszereket fejlesztenek a thyssenkrupp budapesti kompetencia központjában.

Több mint egymilliárd forintból fejlesztette gyártókapacitását az elsősorban acélszerkezetek gyártásával foglalkozó, napkori székhelyű Gémtech Gépészeti Mérnöki Technológiai Tervező és Gyártó Kft.

Az autóipari beszállítóknál 30-40 szenzor adatai alapján meg lehet mondani, hogy az ezekből érkező adatokból kinyert görbék bizonyos együttállásánál mikor emelkedhet meg a selejtek száma. A visszamenő adatokból egy algoritmus pedig előre figyelmeztethet egy alkatrész beállításaira is, amit akár úgy lehet beállítani, hogy egyetlen selejt sem jön le a gyártósorról – mondta az Autoprónak Gáspár Csaba, az adatelemzéssel és adatbányászattal foglalkozó Dmlab Magyarország ügyvezetője.

Fenntarthatóság

Az Audi e-tron beszállítói lánca egyre inkább fenntarthatóvá válik: az alumínium előállításával foglalkozó Hydro most fenntartható forrásból származó alumíniumot szállít a vállalatnak.

Bajba kerülhet az Opel?

Az Opel németországi járműfejlesztési központjában dolgozó munkatársak nagy része továbbra is elutasítja áthelyezését a francia Segula Technologies-hoz, és inkább a távozás mellett döntene.

Pénzügyek

Rekordnagyságú – 78,2 milliárd koronás (1016,6 milliárd forint) – osztalékot küldött külföldi anyacégeinek a tavalyi gazdasági eredmények alapján a három legnagyobb cseh autógyár. Ez az összeg négyszerese a 2017-es osztaléknak, egyben mintegy 25 százaléka a 2018-ban külföldre kifizetett csehországi osztalékoknak.

Bíztató eladási számokkal indította az év második felét a Daimler járműipari konszern a nem túl rózsás első fél év után, az új kompakt Mercedes-Benz modellek piaci sikerének köszönhetően.

Környezetbarátabb jövő

Zöldebb, még hatékonyabb sebességváltót fejleszt a Volkswagen, ami csökkenti a jármű szén-dioxid kibocsátását.

A sportkocsikat gyártó Porsche nyilvánosságra hozta a Taycan – a márka első e-autójának – előrendelési számait. A Porsche több ezer új munkahelyet hoz létre.

Automatizált haszongépjármű-vezetés

Az automatizált konvojozás, azaz egymás utáni követéssel történő haladás érdekében a Knorr-Bremse és a Continental összefogott, hogy kifejlesszék a három különböző gyártmányú teherautóból álló konvojra épülő konvojdemonstrátort. A vizsgálati helyszíneken tesztmenetek és ügyfélbemutatók is zajlottak már.

Nem ment jól a beszállítóknak

Költségmegtakarítással akarják orvosolni a gazdasági környezet romlásának hatásait a Continental-nál.

Gyenge félévet zárt a Schaeffler. Az OEM autóipari és az utángyártott alkatrészeket készítő autóipari részleg gyengélkedését az ipari divízió jó eredményei ellensúlyozták.

Alulmúlta a várakozásokat a Thyssenkrupp. A rossz gazdasági környezettel, az autók iránti alacsonyabb kereslettel és a nehezebb alapanyag-beszerzéssel indokolták a konszenzustól elmaradó számokat.

Mélyrepülésben a chipgyártók a kereskedelmi háború árnyékában. A Philadelphia Semiconductor Index 4,1 százalékot zuhant.

Újra tárgyalhatnak

A Wall Street Journal értesülései szerint ismét egyeztetéseket folytat a két szövetséges, a Renault és a Nissan azzal kapcsolatban, hogy esetleg érdemes lenne-e egyesülni a Fiat Chryslerrel.

Autóeladások

Piaci ár alatti értékesítési hullám az újautó-piacon. Számos jelenleg forgalmazható autót szeptember elsejétől már nem lehet árulni. Ez is hozzájárult, ahhoz, hogy júliusban csaknem 30 százalékkal több új kocsit helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban.

A használt BMW, Mercedes-Benz és Audi modellek gyakran cserélnek gazdát. Még mindig több, zömében 10 évnél idősebb használt autó érkezik Magyarországra, mint amennyi új autóból fogy.

Csökkentek az Audi eladásai globálisan júliusban és az első hét hónapban egyaránt, Kínában nőttek egyedül mindkét periódusban az eladások a cég honlapján közzétett kimutatás szerint.

Automotive Hungary

Október 16. és 18. között rendezik meg az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a Hungexpón. A pavilon csaknem 80 százaléka már foglalt, de október elejéig várják a jelentkezéseket – mondta Baranyai Gergő kiállításigazgató.

A mérnökhiány az egyetemi csapatokat is érinti

A Formula Student versenysorozatban a termék teljes életútját végigkövethetik a hallgatók, és szinte minden részfeladatba betekintést nyerhetnek, melynek köszönhetően olyan komplex tudásra tehetnek szert, amivel sokszor nagyobb tapasztalatot gyűjthetnek, mint egy cégnél eltöltött gyakorlati idő alatt – mondta Marton Péter, a BME Motorsport csapatvezetője.

Frankfurti újdonságok

Már javában zajlanak az előkészületek a 2019-es frankfurti autószalonra. Rengeteg új modell és technológia mutatkozik be az eseményen, amelyet szeptemberben tartanak.

Hol vannak az e-kamionok?

Három hónapja elérhetővé vált az első német elektromos autópálya. Az áramszedővel felszerelt hibrid kamionok haladás közben is tölthetik akkumulátoraikat.

Kiemelt Partnereink