Elemzések Megéri pályázni az e-autós támogatásra

Megéri pályázni az e-autós támogatásra

MTI | 2024.05.09 13:17

Megéri pályázni az e-autós támogatásra

Fotó: europe.nissannews.com

A Jövő Mobilitása Szövetség szerint sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra, mert később olcsóbb fenntartani az ilyen autókat a hagyományos hajtásúakhoz képest.

Hirdetés

Sok vállalkozásnak megéri pályázni az elektromosautó-támogatásra a Jövő Mobilitása Szövetség (JMSZ) és a B-EV Mobil szakértői szerint részben azért is, mert az elektromos autóknak, a hagyományos járművekhez képest, alacsonyabbak az üzemanyag- és karbantartási költségeik, állami támogatásra, illetve különböző adó- és más kedvezményekre jogosultak, valamint a legtöbb városban továbbra is díjmentesen parkolhatnak.

A két szervezet közleménye szerint a zöldrendszámos autók átadása folyamatosan és dinamikusan nő. A tisztán elektromos autók száma 2023 végén már 48.533 volt, s ezzel 56,6 százalékos arányt ért el a zöld rendszámosok között. A legfrissebb adatok szerint idén április végén a tavalyi év azonos időszakához képest 40 százalékkal több, 55.526 tisztán elektromos autó járta az utakat Magyarországon, míg a zöld rendszámos autók száma a 95.697 volt.

A JMSZ emlékeztetett, hogy az Európai Unió finanszírozásával idén februárban indult útjára három év szünet után az elektromos autók vásárlásának támogatása vállalkozások számára. Magyarországon az elektromobilitás fellendítése érdekében a kormány 30 milliárd forintos programot indított, amely a töltőhálózat fejlesztése mellett vissza nem térítendő támogatást biztosít vállalkozások számára elektromos járművek beszerzésére. A támogatás 2025. március 31-ig igényelhető.

A meghirdetett támogatási program a JMSZ szakértőinek becslése alapján mintegy 8 ezerrel növelheti meg az értékesített tisztán elektromos autók számát. A korábbi évek növekedési ütemét figyelembe véve, a kiírt támogatási rendszer sikeressége és az autók gyors idei forgalomba helyezése esetén 2024 végére várhatóan a 70 ezret is átlépheti a tisztán elektromos autók száma.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink