Gyártók Hatalmas összegeket fizettek anyavállalataiknak a cseh autógyárak

Hatalmas összegeket fizettek anyavállalataiknak a cseh autógyárak

MTI | 2019.08.09 16:58

Hatalmas összegeket fizettek anyavállalataiknak a cseh autógyárak

Rekordnagyságú – 78,2 milliárd koronás (1016,6 milliárd forint) – osztalékot küldött külföldi anyacégeinek a tavalyi gazdasági eredmények alapján a három legnagyobb cseh autógyár. Ez az összeg négyszerese a 2017-es osztaléknak, egyben mintegy 25 százaléka a 2018-ban külföldre kifizetett csehországi osztalékoknak.

Hirdetés

A német Volkswagen tulajdonában lévő Skoda Auto tavaly több mint 70 milliárd koronás (880,6 milliárd forintos) összeget küldött német anyacégének, a dél-koreai Hyundai 7,5 milliárd koronát (94 milliárd forintot), míg a japán-francia Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) autógyár tulajdonosai 260 millió koronát (3,2 milliárd forintot) kaptak. A Skoda Auto tavalyi osztalékának összege majdnem 2,5-szer volt magasabb, mint 2017-ben.

A cseh ipari termelés 26 százaléka

A három nagy autógyár termelése a cseh ipari termelés 26 százalékát és a kivitel 23 százalékát teszi ki. A csehországi tudományos kutatások egyharmada az autóipart érinti.

Lukás Kovanda, a Czech Fund elemzőcég szakértője szerint az autógyárak azért viszik ki fokozottabb mértékben nyereségeiket, mert Csehországban már nem látják érdemesnek tovább beruházni.

A pénzekre másutt van szükségük. Vagy elektromos autók fejlesztésére használják ki, vagy más, olyan országokba irányítják, ahol olcsóbb a munkaerő, mint Csehországban mondta.

Kiemelt Partnereink