Szolgáltatók Több külföldi vendéget várnak az Automotive Hungary kiállításra

Több külföldi vendéget várnak az Automotive Hungary kiállításra

Beck András | 2019.08.09 10:30

Több külföldi vendéget várnak az Automotive Hungary kiállításra

Október 16. és 18. között rendezik meg az Automotive Hungary Nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást a Hungexpón. A pavilon csaknem 80 százaléka már foglalt, de október elejéig várják a jelentkezéseket – mondta Baranyai Gergő kiállításigazgató.

– Hány kiállítót várnak az eseményre?
Tavaly 15 országból csaknem 250 kiállító vett részt az Automotive Hungary közel nyolcezer négyzetméteres kiállítási területén az A pavilonban. Idén is legalább ennyire számítunk.

– Milyen programok lesznek a kiállításon?
– Ebben az évben is három konferencia helyszínen kínálunk folyamatos programokat. Az események több szekcióban zajlanak majd. A rendezvény első napján az Innovációs és Technológiai Minisztérium konferenciáját, a másodikon a MAGE, a Magyar Gépjárműipari Egyesület és a Portfolio Ipar 4.0 konferenciáját, a harmadikon pedig a Pannon Gazdasági Hálózat – am-LAB Digital Innovation Hub digitalizáció, a mesterséges intelligencia témában szervez konferenciát.

– Kik vesznek részt a kiállításon?
A hazánkban működő autógyártók mind ott lesznek. Így az esztergomi Suzuki, a győri Audi és a kecskeméti Mercedes-Benz gyár, illetve a szentgotthárdi Opel motorgyár is. Tárgyalunk a debreceni BMW részvételéről is. A pavilon közel 80 százaléka foglalt már, de a Paks 2 interaktív kamion is ott lesz az eseményen. A jelentkezéseket október elejéig várjuk, de azoknak akik frekventált helyen szeretnének megjelenni nyilván érdemes minél előbb jelentkezniük. Nem beszélve arról, hogy azok akik augusztusban vagy még szeptember elején jelentkeznek sokkal jobban fel tudna készülni a kiállításon való megjelenésre. Ennyi idő kell ahhoz, hogy valaki megfelelő nyomtatványokkal tudjon megjelenni, bekerülhessen a rendezvényre készülő kiadványokba és a kiemelt partnereit i időben meg tudja hívni.

– Mennyi látogatóra számítanak?
Tavaly csaknem tízezren jöttek ki az Automotive Hungaryra, idén azt reméljük hogy több mint tízezer szakmai látogató vesz majd részt az eseményen. Egyik fő célkitűzésünk idén, hogy a külföldi látogatók és a beszerzésért felelős munkatársak arányát növeljük. Tárgyalunk a Volvo gyár vezető képviselőivel, akik egy egész napot szeretnének eltölteni a kiállításon látogatóként.

– Milyen elismeréseket kaphatnak a kiállítók?
Aki szeretne elindulhat az Innovációs Termékdíj pályázaton az megteheti. Ennek nagyon nagy a presztízse és egy szakmai zsűri ítéli oda az elismeréseket. Több ipari szakkiállításunkon már hagyományosnak mondható ez a termékdíj pályázat.

– Miért hozták létre annak idején a kiállítást?
Az Automotive Hungary kiállítást hét éve azzal a céllal hoztuk létre, hogy a magyar autógyártóktól kezdve a beszállítókon át a kis- és középvállalkozásokig az ipar szakmai szereplői találkozhassanak egymással. A találkozások és az együttműködések talán még sosem voltak olyan fontosak az iparágban, mint a napjainkban zajló digitális forradalom során. Az IoT olyan szinten alakítja át a vásárlói szokásokat, a gyártást, a gyártók és beszállítók közötti információáramlást, hogy ezek a folyamatok egyedül már nem menedzselhetőek. Az autóipar szereplőinek még szorosabban kell együttműködni az oktatási és a kutató intézetekkel, hogy ne maradjanak le a fejlesztésekben. Egyszerűen partnereket kell találni a fejlődéshez.

– A legtöbben miért vesznek részt a rendezvényen?
Sokan új megrendeléseket várnak egy kiállítástól, míg mások megerősítést, hogy az általuk választott irány megfelel az iparág meghatározó szereplőinek. Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik megjelenésükkel és bemutatkozásukkal új munkatársaikat igyekeznek megtalálni a kiállítás három napja alatt. Bármelyik szempont lehet fontos, hiszen minden vállalat más pozícióban van. A kiállítás tartalmi fejlődése követte az iparág változásait és olyan programokat és találkozási lehetőségeket nyújt, amelyek segítenek Kiállítóinknak a fejlődésben, hogy válaszokat találjanak a kérdéseikre.

Szeptember közepéig lehet jelentkezni a Techtogether versenyre
Már 14 vállalat és 3 csapat nevezett az őszi Techtogether mérnökhallgatói versenyre, amelyet az Automotive Hungary kiállításhoz kapcsolódóan október 16. és 18. között rendeznek meg a Hungexpo területén.

„Tavaly 15 csapat vett rész a megmérettetésen, idén is legalább ennyire számítunk, de a számuk akár a 20-at is elérheti. Minden évben egyre többen jelentkeznek, de figyelembe kell venni, hogy a verseny is nehéz. Jelentkezni szeptember 15-ig lehet. A Techtogether versenyen feladatokkal részt vevő vállalatok száma is 15 volt tavaly, idén is biztosan elérjük ezt a számot. A program különben idén lesz hat éves” – mondta Szammer István a Techtogether főszervezője, az Autopro főszerkesztője.

Képet kapnak a hallgatók valós szakmai képességeiről

Az eseményre nagyjából 250 versenyző mellett 500-1000 hallgató szokott eljönni látogatóként. A verseny alapelve, hogy a hallgatók a rendezvényt támogató járműipari vállalatok elméleti és gyakorlati feladatait oldják meg a helyszínen. Így az új munkaerőt kereső HR-szakemberek képet kapnak a hallgatók valós szakmai képességeiről a vállalat számára fontos területen.

Kiemelkedő járműipari mérnökhallgatói rendezvény

Öt éve indult útjára a Techtogether versenysorozat, amely mára Magyarország egyik kiemelkedő járműipari mérnökhallgatói rendezvényévé vált. Az Autopro által szervezett versenyekre olyan egyetemi csapatok kapnak meghívást, amelyek jó eredményeket értek el egyéb járműépítő versenyeken. Az eseményen találkozni lehet a Formula Student, a Pneumobil, a Shell Eco-marathon, a Solar Boat és az elektromos motorkerékpár-építő hallgatók legjobbjaival. A versenyekre az ország minden műszaki képzést folytató egyeteméről érkeznek csapatok.

Kiemelt Partnereink