Elemzések Nagyot nőtt az e-autók száma itthon – ez történt a 2. héten

Nagyot nőtt az e-autók száma itthon – ez történt a 2. héten

Végh Martin | 2024.01.15 07:23

Nagyot nőtt az e-autók száma itthon – ez történt a 2. héten

Fotó: Pixabay

Két év alatt megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma hazánkban. Több német autógyártó is jó értékesítési eredményekről számolhatott be, közben azonban gyárleállásokról is hír érkezett Németországból. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

2022 eleje és 2023 vége között megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma a hazai utakon. Csak tavaly 22.651 ilyen gépkocsit helyeztek forgalomba, ami új rekordnak számít.

A Szegeden autógyárat építő kínai BYD tovább bővítette magyarországi partnerei körét. A vállalat kiskereskedelmi megállapodást kötött a Schiller Autó Család Zrt.-vel, mely a megállapodás értelmében hamarosan csatlakozik a márka autóit itthon forgalmazó cégekhez.

Termelési zavarok

Az előző héten a Toyota újraindította Japánban található üzemeit, amiket korábban a január 1-jei földrengés miatt állított le. Ugyanakkor a vállalat jelezte, hogy az alkatrészellátás továbbra is bizonytalan maradt, ami még kihathat a termelésére.

Miközben a Toyota gyárai újraindultak, a Volkswagen emdeni üzeme január 8-án egy napra leállt, mivel a gazdák traktoros tüntetése miatt a dolgozók nem tudtak eljutni munkahelyükre.

Egy másik németországi autógyárban, a Tesla Berlinhez közeli üzemében alkatrészhiány miatt rendeltek el leállást január végétől. A gyár ellátását a jemeni húszik hajók elleni támadásai akadályozzák a vállalat közlése szerint.

Mások beruháznak

A leállásokon kívül komoly beruházásokról is érkeztek hírek. A Honda például sajtóértesülések szerint Kanadában építhet fel egy új gyárkomplexumot, ahol elektromos autókat, illetve azok akkumulátorait is készíthetik a jövőben.

A Suzuki közben Indiában tervez nagyszabású bővítést. A vállalat egy teljesen új autógyárat létesít, ahol évente akár egymillió négykerekű is készülhet majd, emellett egy meglévő másik üzemét elektromos autóknak dedikált gyártósorral bővíti.

A BMW szintén elektrifikációs bejelentést tett. A bajor központú vállalatcsoport müncheni üzeme 2027-től kizárólag elektromos autókat fog gyártani, amivel a csoport első olyan egységévé válik, aminek portfólióját teljes mértékben elektrifikálják.

Jól sikerült a tavalyi év

A BMW márka 2023-ban 2,56 millió autót értékesített, ami új rekordnak számít a történelmében. Egy másik sikerként könyvelhette el, hogy eközben az elektromos modellek eladásokon belüli arányát a terveknek megfelelően sikerült növelni.

A rivális Mercedes-Benz tavaly közel 2,5 millió személyautót és furgont értékesített világszerte. Jelentősen nőtt a kereslet a márka luxusmodelljei, valamint elektromos típusai iránt. Utóbbiak eladása éves összevetésben 73 százalékkal emelkedett.

A Volkswagen konszernhez tartozó márkák együttesen 9,24 millió járművet értékesítettek, ami jelentős, 12 százalékos növekedésnek felel meg. A konszern eladásai minden fontos régióban növekedtek.

A kínai autóipar kettő rekordot is felállított. 2023-ban a kínai autógyártás termelése és értékesítése is először haladta meg a 30 millió darabot. Ehhez jelentősen hozzájárult a közel 5 millió járművet kitevő export.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink