Gyártók A BMW müncheni központját is megelőzi Debrecen

A BMW müncheni központját is megelőzi Debrecen

autopro.hu/P.B. | 2024.01.11 10:20

A BMW müncheni központját is megelőzi Debrecen

Fotó: BMW

A BMW 2027 végétől müncheni központi üzemében kizárólag elektromos autókat fog gyártani. A müncheni gyár ezzel az első olyan helyszín lesz a BMW Csoport már meglévő gyártási hálózatában, amelyik teljesen elektromos gyártásra áll át – debreceni üzem viszont eleve így épül fel.

Hirdetés

A BMW második teljesen elektromos üzeme lesz a müncheni 2027-ben, az első a jelenleg épülő debreceni gyár lesz, amit a tervek szerint 2025-ben helyezik üzembe a Neu Klasse modellek gyártásával.

Münchenben már 2021 óta gyártanak tisztán elektromos autót az i4 képében, de a hagyományos hajtású 4-es BMW, valamint a 3-as sorozat két modellje is ott készül egy plug-in hibrid verzióval együtt. A BMW szerint minden második ott legyártott jármű már teljesen elektromos meghajtással rendelkezik.

„A müncheni üzem kiváló példája alkalmazkodóképességünknek. 650 millió eurót fektetünk be ide, és 2027 végétől kizárólag elektromos járműveket fogunk gyártani anyaüzemünkben” – mondta Milan Nedeljković, az igazgatótanács gyártásért felelős tagja.

Debrecen után érkezik Münchenbe a Neue Klasse

A müncheni gyárba a tervek szerint 2026-ban kezdik meg Neue Klasse modellek gyártását, párhuzamosan a jelenlegi modellek gyártásával, majd 2027 végétől már csak a tisztán elektromos autók gördülnek le az ottani gyártósorról. Az üzem mintegy 8000 alkalmazottját addigra teljesen át kell képezni elektromos autók gyártására. Jelenleg Münchenben évente akár 200 ezer autó is készülhet.

A döntés egyben azt is jelenti, hogy 75 év után véget fog érni a müncheni belső égésű autók korszaka. „A BMW szíve itt, Münchenben dobog. A müncheni üzem innovatív és sokoldalú. Az 1960-as évekhez hasonlóan egy új osztály teszi alapozza meg azt, hogy újra feltalálja önmagát a gyár” – mondta Peter Weber, a müncheni gyár vezetője.

2023-ban a BMW Csoport 376.183 teljesen elektromos járművet adott el, 74,4 százalékkal többet, mint 2022-ben. Az elektromos részarány a teljes eladásból 14,7 százalék volt. 2024-re az elektromos járművek aránya várhatóan húsz, 2025-re pedig 25 százalék lesz.

Debrecen és München mellett a BMW a kínai Shenyangban és a mexikói San Luis Potosíban is gyárt majd „Neue Klasse” autókat, azonban egyelőre nem tudni, hogy ezek csak a helyi piacokra vagy a globális exportra készülnek-e majd.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink