Gyártók Brutális bővítésbe kezd a Suzuki

Brutális bővítésbe kezd a Suzuki

autopro.hu/P.B. | 2024.01.11 14:17

Brutális bővítésbe kezd a Suzuki

Fotó: Suzuki

A Suzuki nagymértékben bővíti gyártási kapacitását, ez vonatkozik az elektromos autókra is. A Suzuki indiai leányvállalata, a Maruti Suzuki egy teljesen új járműgyárat épít Gudzsarát államban, valamint bővíti is a már meglévő gyárát egy új, e-autós gyártósorral.

A Suzuki által most bejelentett, Gudzsarát államban épülő autógyár éves kapacitása egymillió jármű lesz, az üzem megnyitása a 2028/2029-es pénzügyi évben várható. A Maruti Suzuki egy későbbi időpontban jelenti be a pontos helyszínt és az új üzembe tervezett modelleket. Az autógyártó 3,84 milliárd eurónak megfelelő rúpiát fektet a beruházásba.

Emellett a Maruti Suzuki egy negyedik gyártósort is telepít a meglévő gudzsaráti gyárába, kifejezetten elektromos autók gyártásának céljából. Az új sor kapacitása 250 ezer autó lesz egy évben, üzembe helyezése a tervek szerint a 2026/2027-es pénzügyi évben kezdődik. A Maruti Suzuki közölte, hogy 32 milliárd rúpiát, azaz valamivel több mint 350 millió eurót fektet a bővítésbe.

A Maruti Suzuki két beruházásával csak Gudzsarát államban kétmillió autót tud majd legyártani, míg Indiában mintegy négymilliót.

Elektrifikál a Suzuki is

A Suzuki 2022 augusztusában kezdte elektromos autók és akkumulátorok gyártására szolgáló üzemeinek építését Indiában. Az első ilyen autógyár a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a termelést 250 ezer jármű éves kezdeti kapacitásával, míg a gudzsaráti akkumulátorgyár 2026-ban nyílik meg.

A Suzuki azt is megerősítette, hogy a globális piacokra szánt eVX elektromos SUV-ja Indiában készül majd, a sorozatgyártású változatot 2024 végén mutatják be – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink