Elemzések Megnyílt a Cargo City, nincs német recesszió, technikum lesz a szakgimnáziumból – ez történt a 47. héten

Megnyílt a Cargo City, nincs német recesszió, technikum lesz a szakgimnáziumból – ez történt a 47. héten

autopro.hu/K.Á. | 2019.11.25 15:25

Megnyílt a Cargo City, nincs német recesszió, technikum lesz a szakgimnáziumból – ez történt a 47. héten

Megnyílt a ferihegyi Cargo City, mégsem csúszik recesszióba Németország, a szakképzési rendszer átalakításával technikumok lesznek a szakgimnáziumokból. Egy hét autóipari híreiből válogattunk.

Hirdetés
Megszavazták a hazai szakképzési rendszer teljes átalakítását, a szakgimnáziumokból technikumok lesznek, illetve dobbantó program indul a szakképző iskolákból is kimaradók részére. A miniszter azt ígéri, az új rendszer versenyképesebb lesz elődjénél.
A hazai innovációs képesség erősítése érdekében Miskolc és Debrecen után Győrben is megalakult a Területi innovációs platform. A méréstechnológiával, ipari automatizálásssal foglalkozó Beckhoff referencialabort adott át a Debreceni Egyetemen, a hallgatók ipari eszközökön sajátíthatják el az ipari automatizálás, a méréstechnológia fogásait.
Megnyílt a ferihegyi Cargo City, ami azért is nagyon fontos hír, mert rengeteg beszállító intézi fuvarjait légi úton. Nem mellékesen a Cargo Citybe tervez költözni a vecsési Maurice Ward szállítmányozó cég, amely tekintélyes autóipari megbízókkal dolgozik.
Mélygarázsokra fejlesztett megoldást a Vodafone, az AIMotive és a HERE. A hármas összefogás arról szól, hogy autónk autonóm üzemmódban keres parkolóhelyet.

Mindeközben Németországban

Bram Schot két évig sem ült az Audi vezetői székében, távozik a cég éléről. Jövő év áprilisától pozícióját a korábbi BMW menedzser, Markus Duesmann veszi át. Szintén hasonló horderejű hír volt, hogy a Continental több mint ötezer dolgozójától válik meg, de magyar munkahelyeket nem érint a döntés.

Gőzerővel folyik a német Volkswagen-gyárak elektromos modellekre való átállítása, a magasfeszültséggel ismerkednek a zwickaui operátorok. Emellett nagy átalakítás kezdődik IT-fronton is, a konszern minden vállalatának minden részlegéről egy cégér alá gyűlnek az informatikusok. A közel tízezer mérnök felel a járműelektronikai, informatikai fejlesztések egységességéért.
Megnyugtató hír érkezett Németországból, valószínűleg elkerüli az ország a recessziót, mivel a harmadik negyedévben 0,1 százalékkal nőni tudott az EU legnagyobb gazdasága.

Beszámoltunk a CEE Automotive Forum néhány előadásáról, amelyek közül több is érintette a beszállítói helyzetből adódó kiszolgáltatottságot, valamint ismertettük Palkovics László itt elmondott beszédét.
Beszámoltunk a németországi Wiehler Forumról is, ahol elhangzott, a haszongépjárművek részére tengelyeket gyártó BPW fejlesztései által a járműüzemeltetők eddig nem tapasztalt módon csökkenthetik az idő-, üzemanyag- és pénzráfordításaikat, valamint szén-dioxid kibocsátásukat. Ugyanezen dolgozik a hajtáslánc-gyártásra specializálódott Delphi Technologies, amely ezt a benzinüzemű járművekhez gyártott részegységek tovább fejlesztésével, valamint egy általuk csak következő generációs sebességtartó automatikának nevezett megoldással szeretné elérni.
De miközben a beszállítók a károsanyag-kibocsátás csökkentésén dolgoznak, addig mást mutat a valóság: Az elmúlt kilenc év autóipari forradalma nem az elektromos autó térnyerése volt, hanem a SUV-ok népszerűségének globális növekedése.
Múlt héten volt a frankfurti Formnext 3D-nyomtatási technológiával foglalkozó ipari vásár, ebben a cikkben néhány nagy gyártó újdonságáról írtunk.

Interjúk


Stabil az egri és a maklári Bosch-gyár megrendelésállománya - a Robert Bosch Automotive Steering Kft. műszaki ügyvezető igazgatóját és gazdasági ügyvezetőjét kérdeztük a két üzemről.
Timár Gergő, a GGW Gruber Hungary Kft. szervizvezetője is nyilatkozott az Autopronak, a méréstechnológiai cég nemrég jött ki a kisebb költségvetéssel rendelkező cégeknek kifejlesztett termékpalettával.
Gyárat látogattunk a Modern Gyárak Éjszakáján, az Autopro a kecskeméti Knorr-Bremse üzemében ismerkedett a legújabb gyártási tehnológiákkal. Körülnéztünk a lemezmegmunkáló gépek értékesítésével, automatizálásával és szervizelésével foglalkozó Lamitec Kft. vízvágás-technológiai szakmai napján.

Emlékezetes hétvége a Teslának


Nekiment az amerikai gyártónak egy demokrata szenátor, szerinte azonnal be kellene tiltani az Autopilotot, mert az autonóm vezetési funkció bekapcsolásával az alvó sofőrök száma megszaporodik. A Tesla vezére, Elon Musk számára a Cybertruck bemutatása se sikerült fényesre, mindenki a show alkalmával betört oldalablak esetét tárgyalta.

Kiemelt Partnereink