Szolgáltatók A dízelbotrány a mérőeszközök piacán is érződik

A dízelbotrány a mérőeszközök piacán is érződik

Beck András | 2019.11.21 11:00

A dízelbotrány a mérőeszközök piacán is érződik

A kis- és középvállalkozások számára kifejlesztett optikai mérőeszközzel és egy kedvező árú műhelymikroszkóppal képviseltette magát az Automotie Hungary szakkiállításon a GGW Gruber. "A magyarországi működést mindig is a szerviz és az értékesítés utáni támogatás alapozta meg" – mondta Timár Gergő, a GGW Gruber Hungary Kft. szervizvezetője. A cég fő tevékenysége a méréstechnika, a megmunkáló- és a termelőipar támogatása.

Hirdetés

– Milyen újdonságok jelentek meg a közelmúltban a termékkínálatukban?
– A közelmúltban a Jenoptik berendezéseiben jelent meg egy új termékvonal. Ezeket a kisebb költségvetéssel rendelkező cégeknek fejlesztették ki. Funkcionalitásuk közel azonos a magasabb kategóriával, de csak fele annyiba kerülnek ezek a mérőeszközök. A szoftverek funkcionalitása valamivel szerényebb a teljes verzióhoz képest, de pontosságban nincs nagy eltérés. A gépek német licenc alapján készülnek és relatív rövid határidővel szállíthatók.

– Milyen típusú vállalkozások a főbb partnereink?
– A mi termékpalettánkról általában a fémmegmunkálásban dolgozó cégek válogatnak. Mind a színesfémek, mind az acél területén jelen vagyunk, emellett a hidegalakításhoz és a lemezalkatrészek megmunkálásához kínálunk termékeket és azokhoz támogatást. A szoftverfejlesztések folyamatosak, az összes eszközön, negyedévente, félévente jelennek meg az újabb verziók mind az optikai, mind a koordinátamérés vonalon.

– Kisvállalkozásoknak milyen új terméket kínálnak?
– A Sylvac általános műhelymikroszkóp új termék a palettánkon. A kisvállalkozások számára ez azért lehet érdekes, mert ennek a márkának a termékei eddig nem a megfizethető kategóriába tartoztak, de ez most megváltozott. A már elérhető áru svájci műhelymikroszkóp is robusztus és stabil a szervizháttere is. Az októberi Automotive Hungary vásárra minden termékünkből vittünk ízelítőt, a kézi és a mobil berendezésekből is. A legmagasabb színvonalú gépeket a tavaszi Ipar Napjai rendezvényre szoktuk elhozni, míg most az egyszerűbb eszközöket mutatjuk be. A mi szegmensünkben az ilyen típusú vásárok egyébként már nem az azonnali üzletkötésről, hanem inkább a kapcsolattartásról szólnak.

– A cég üzleti környezete hogyan alakult át az elmúlt években?
– Az osztrák anyavállalatunk hetven éves, a GGW Gruber Hungary csaknem húsz éve van jelen a magyar piacon. Ezalatt kialakult a cég nagyon stabil és széles körű törzsközönsége. Egy-egy nagy partnerünkhöz kapcsolódóan számos beszállítóval is kapcsolatba kerülünk. Például Ausztriában a Knorr Bremsével régóta tart az együttműködésünk, így a nekik beszállító magyarországi cégek is jellemzően a mi termékeinket választják. Így jutunk el a nagy cégektől a kis- és középvállalkozásokig. Számos ügyfelünk pedig úgy fordul hozzánk, hogy egy partneréről hallott szolgáltatásainkról és termékeinkről. Ezt a szájról szájra terjedő marketinget nagyban segíti a kiváló szervizcsapatunk munkája. Mindennapi teljesítményünket nagyrészt az alapozza meg, hogy szinte minden szervizszolgáltatásban dolgozó kollégánk már legalább tíz éve nálunk van.

– Bevételeikben miként oszlik meg a gépértékesítés, illetve a szolgáltatás?
– Rendkívül stabil hátteret biztosít a cégnek a korábban eladott gépek rendszeres szervizelése. A magyarországi működést mindig is a szerviz és az értékesítés utáni támogatás alapozta meg. A gépértékesítés mindig is a beruházásoktól, az állami támogatások ütemezésétől és a pályázati lehetőségekről függött alapvetően. A lassuló gazdasági kilátások miatt, amely az autóipart különösen érzékenyen érinti, nálunk is megfigyelhető, hogy a partnereink visszafogják beruházásaikat. Az utóbbi egy, másfél évben azt tapasztaltunk, hogy a használt gépek értékesítése iránt megnőtt az érdeklődés. Ez azt jelenti, hogy a beruházások már nem olyan nagymértékűek a vevőknél mint korábban. Ha egy új gépre van szüksége valakinek, akár optikai vagy koordináta vonalon, akkor azt a meglévő gép eladásával tudja segíteni. Esetleg gépfinanszírozást vehet igénybe a fejlesztéshez. Azok a cégek, akik versenyben akarnak maradni rákényszerülnek fejlesztésre, különben lemaradnak a piaci versenyben.

– Az elmúlt évben milyen tendenciák jellemzik a szektorukat?
– A dízelbotrány komoly visszaesést okozott nálunk, hiszen számos partnerünk az új beruházások befagyasztásáról döntött. A dízelüzemű motorok gyártását próbálják minél inkább háttérbe szorítani, márpedig a partnereink közt sok, ezen a területen dolgozó beszállító van. Őket a csökkenő eladásokon túl még az is érzékenyen érint, hogy a dízeltechnológiában megtorpantak a kutatási és fejlesztési munkálatok. Márpedig a mi rendkívül pontos gépeinket nagyrészt a fejlesztési projektekben használták.

– A dízeltechnológia visszaszorulása miatti piac visszaesést helyettesíthető más szektorokban?
– Mindenképpen diverzifikálni kell az ügyfélkörünket és a járműgyártás mellett új területeken is érdemes próbálkoznunk. Új ügyfeleket találhatunk a kéziszerszám-gyártásban, az elektromos meghajtású kerékpárok összeszerelésében és az olyan cégeknél ahol bármilyen forgácsolt alkatrész építenek be. Ausztriában ilyen terület például a motorkerékpár-gyártás, illetve a repülőgép-alkatrészek gyártása, valamint a vasúti közlekedés. A portfóliónk bővítésekor a prototípus gyártás és a 3D szegmens is hangsúlyos szerepet kaphat.

– Mely termékek tekinthetők a kínálatuk csúcsának?
– Mi a kézi tolómérőktől kezdve a teljesen egyedi, speciálisan épített tízméteres tolómérőkig mindenféle mérőeszközt forgalmazunk. Széles palettánkon a legegyszerűbb hétköznapi termékeket ugyanúgy megtalálhatók, mint a speciális igényekre kifejlesztett változataik ezeknek az eszközöknek. Az optikai mérőeszközeinket például a fogimplantátum-gyártásban, de a hajómotor-alkatrészek előállításakor is használják. Asztal méretűnél nagyobb koordináta mérőink között van olyan, amelybe egy komplett nyerges vontató is be tud állni.

– Az elmúlt években mi volt a legkülönlegesebb eladott mérőeszközük?
– A legnagyobb koordináta mérőgépet az osztrák vasútnak, az ÖBB-nek adta el a cégcsoport még néhány évvel ezelőtt. Ez egy 8x3x2 méteres koordináta mérőgép volt amely érintéses elven működik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink