Beszállítók Modern Gyárak Éjszakája: bejártuk a Knorr-Bremse kecskeméti üzemét

Modern Gyárak Éjszakája: bejártuk a Knorr-Bremse kecskeméti üzemét

Kuthi Áron | 2019.11.19 13:45

Modern Gyárak Éjszakája: bejártuk a Knorr-Bremse kecskeméti üzemét

Már egy héttel a november 15-i Modern Gyárak Éjaszakája nevű országos program előtt is nagyon nehezen lehetett regisztrálni egyes gyártó üzemek meglátogatására, amelyek megnyitották kapujukat az érdeklődők előtt. A programot hivatalosan Palkovics László innovációs és technológiai miniszter indította el, mégpedig a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kecskeméti gyárában tartott sajtótájékoztatójával.

Hirdetés
A program egyre nagyobb népszerűségét jelzi, hogy míg két éve 25 gyár 2000 látogatót fogadott, tavaly már 36 gyár 2800-at, míg most dupla annyi üzem és gyár nevezett be a programra, így országszerte 73 ipari létesítméynbe 6500 érdeklődő juthatott be. Volt olyan vállalat, ahol külön csoportokat szerveztek a 14 éven aluli látogatóknak.
Palkovics László, Bíró Attila ügyvezető igazgató és Bartha-Eke Gyula, az IFKA ügyveeztője
Az Autopro a Knorr-Bremse Járműrendszerek Kft. 2014-ben átadott üzemcsarnokát látogatta meg, ahol levegőelőkészítő egységeket, szelepeket (pedál- és kézifékszelep) és elektronikai fékrendszer-komponenseket gyártanak haszonjárművek számára. A vállalat számos márkát kiszolgál, így az Iveco, Mercedes, Scania, Volvo, MAN, DAF haszongépjárműveibe épülnek be kecskeméti részegységek.

A gyárbejárást egy olyan munkaállomásnál kezdtük, ahol javítókészletet szortíroznak. A hibamentes terméklistára optika figyel, amelyet az Iris optikai dolgozósegítő rendszer felügyel, ez egyébként egy kecskeméti cég fejlesztése. A kamera a rossz mozdulatokra, benyúlásokra figyel, és hiba esetén hibaüzenetet küld a képernyőre. A manuális szortírozást fényjelekkel segíti, megvilágtva azt a területet, ahova a szortírozó kollégának nyúlnia kell. Így lehetetlenné álik, hogy hiányos javítókészlet készüljön el.
Mint megtudtuk, a 3D-nyomtatás többféle technológiáját fogják alkalmazni a gyártásban is, az erre vonatkozó tervezés folyamatban van. Egyelőre azonban csak prototípus- gyártásra, illetve a munkaállomásokon használt kis tartóelemet, a gyártást, a munkafolyamatot segítő kisebb alkatrészek legyártására használják az ezközöket.

Németországból érkezett gyártósorok

A közel 1100 főt foglalkoztató kecskeméti gyár 1500 cikkszámot tart nyilván, évente 6 millió máshol beépülő késztermék hagyja el a gyárkaput, egészen kis sorozatszámú termékek is készülnek. A telephely idén lett készen egy 2000 négyzetméteres bővítéssel, amellyel a teljes gyártó- és logisztikai terület 21 ezer négyzetméterre nőtt. Az új részegységben két Németországból ide telepített gépsor és egy helyben fejlesztett és épített sor állt munkába. Az új csarnok 1100 négyzetméteren termel, és 900 négyzetmétert használnak belőle raktározásra.
Mint azt egy vezető mérnök elmondta, a digitalizáció nemcsak a gyártás, hanem az alkatrészek tudásának fejlődését is jelenti, vagyis egyre több aktív funkció épül bele a fékegységekbe, vagyis egyes esetekben ezek az alkatrészek önálló döntéseket hoznak.

Ebben az új részben mutattak be egy új, még tesztfázisban lévő fejlesztést. A közeljövőben cobotok fognak kiszolgálni a CNC-központokat a szerelde melletti megmunkálóüzemben olyan módon, hogy a megmunkálandó alkatrészt a Universal Robots megfogója helyezi be a forgácsoló gépbe. A gyárban egyes illesztés és ragasztási feladatokat is robotok végeznek.
Egy másik újítás több, a gépsorok kiszolgálásával foglalkozó targoncás munkatársat fog kiváltani úgy, hogy ők egyúttal más feladatot kapnak. Az AGV önműködően kapcsolódik rá a palettákat, konténereket szállító kocsira vagy kocsisorra, és viszi a kellő pontra az üzemen belül.
A Kecskeméten elkészülő termékek gyakorlatilag az egész világba eljutnak Oroszországtól Japánon át az Egyesült Államokig, természetesen ellátva az európai uniós piacot is.

Kiemelt Partnereink