Elemzések Így érdemes használni a klímát!

Így érdemes használni a klímát!

autopro.hu/P.B. | 2024.06.29 12:22

Így érdemes használni a klímát!

Fotó: Pexels

Napsütésben és harminc fok feletti hőmérséklet esetén a légkondicionálás aranyat érhet a járművekben. Azonban nem szabad ész nélkül használni a klímát, van néhány dolog, amire érdemes figyelni.

Az ADAC német autóklub alapos utasításokat készített az autók légkondicionáló berendezésének optimális működésével kapcsolatban. Leírják, mikor nem szabad bekapcsolni a készüléket, még nagy melegben sem: elsősorban akkor, ha csak keveset megyünk az autóval.

Tíz percnél rövidebb út esetén nem érdemes klímázni egyrészt az üzemanyag-fogyasztás miatt, másrészt magát a berendezést is megviseli a sűrű ki- bekapcsolás. Az autók fogyasztása a klíma bekapcsoláskor növekszik, hiszen a motornak többet kell dolgoznia a légkondicionáló működésekor. Az említett tíz percnél rövidebb utakon ez a többletfogyasztás felesleges, mert ennyi idő alatt érdemben nem hűl le az utastér – a készüléknek néhány percre szüksége van ahhoz, hogy hatékonyan lehűtse az autó belsejét.

A klíma is megszenvedheti a gyakori be- és kikapcsolásokat, mert az az alkatrészei nagyobb és szükségtelen kopását jelenti. Egyes esetekben a bekapcsolása nagyobb terhelést jelenthet az autó akkumulátora számára, különösen akkor, ha a motor sokat megy alapjáraton, vagy az autót gyakran leállítják.

De akkor hogyan hűtsük le az autót a lehető legyorsabban?

Ha a lehető legjobban szeretné lehűteni az autóját, akkor alkalmazza a következő tippeket: nyissa ki az összes ajtót, a csomagtartó fedelét és a napfénytetőt is, ha van. Ez lehetővé teszi a felgyülemlett hő hatékony elvezetését és huzatot biztosít.

Közvetlenül a jármű beindítása után rövid időre indítsa be a klímaberendezést a maximális hűtőteljesítményen, ezzel egyidejűleg kapcsolja be recirkulációt, hogy először lehűtse a belső levegőt, és ne hozzon be további meleg levegőt kívülről. Ezután beállíthatja a hőmérsékletet az Ön számára legmegfelelőbb szintre.

Természetesen a fentieken túl alapvetés a klíma rendszeres tisztítása és ellenőrzése. Egy nem jól karbantartott légkondicionáló akár komoly betegségekhez is vezethet.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink