Szolgáltatók Nem jöttek be Szegeden a fővárosi matuzsálem trolik

Nem jöttek be Szegeden a fővárosi matuzsálem trolik

autopro.hu/P.B. | 2024.07.01 13:19

Nem jöttek be Szegeden a fővárosi matuzsálem trolik

Egyike a négy Szegedre került budapesti trolinak még a fővárosban. | Fotó: Pörge Béla

A szegedi SZKT 2023 októberében döntött úgy, hogy az égetővé vált helyzet miatt a BKV-nál már leselejtezett járműveket bérel a fővárosból. Három busz kivételével június végéig húzta a fővárosi „segélycsomag” Szegeden.

2023-ban az őszi iskolakezdésre krónikus járműhiány alakult ki az SZKT háza táján: az új trolibuszok nem érkeztek meg időben, a leváltásra váró Škoda 15 Tr típusú trolik pedig már annyira korossá váltak, hogy azokat gazdaságosan nem lehetett javítani. Ezzel párhuzamosan a BKV viszonylag jó állapotnak örvendő, bár szintén koros Ikarus 280-GVM trolikat tudott kivonni a napi forgalomból az új Solaris-ok érkezésével – Szegeden ezt használták, ahol egyébként nem jelentett új technológiát a magyar trolibusz: 1984 és 2018 között összesen 12 Ikarus 280-as troli közlekedett Szegeden, egy példány azóta is a nosztalgiaflotta tagja.

Októbertől négy Ikarus 280-GMV trolibuszt és négy Volvo 7700A autóbuszt bérelt az SZKT a BKV-tól. Időközben megérkeztek az új SOR trolik Szegedre, valamint a megtartandó, a 280-asoknál fiatalabb Škoda trolibuszok vázjavítására is nyert támogatást a város, így júliustól már nem tartanak igényt Szegeden a budapesti trolikra. A Magyarbusz Info cikke szerint a buszok közül három is a városban marad. A hírek szerint a trolik üzemeltetése nem várt problémákba ütközött, a járművekkel olyan műszaki problémák merültek fel, ami miatt azok további járatása nem érné meg. Szintén a lap szerint összesen egyszer fordult elő, hogy egyszerre egynél több GVM legyen utcán Szegeden. Információnk szerint a trolibuszok Budapesten közlekedni már biztosan nem fognak, de felmerült a helyben – Szegeden – történő selejtezésük is.

Szegeden a helyi autóbuszos közlekedést a Volánbusz, a villamosok és a trolibuszok üzemeltetését az SZKT látja el.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink