Elemzések Harmadik akkugyárat is építhet Gödön a Samsung - ez történt az 2. héten

Harmadik akkugyárat is építhet Gödön a Samsung - ez történt az 2. héten

Pörge Béla | 2023.01.16 07:17

Harmadik akkugyárat is építhet Gödön a Samsung - ez történt az 2. héten

Fotó: MTI

Számos új modell mutatkozott be 2023 második hetén, de zajlott az élet az akkumulátorgyárak körül is, és olyan is volt, aki szembement az inflációval. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Alig kezdődött el a 2023-as év, máris nehéz számon tartani, hány új modellt jelentettek és mutattak be a különböző autógyártók. Az autopro.hu persze igyekszik eligazodni a járműipar világában! A második hét elején beszámoltunk róla, hogy a vietnami VinFast két új modellt mutatott be, miközben a Honda és a Sony közös vállalkozása Európát venné célba. Nem a Sony az egyetlen okostelefon-gyártó, aki már láthatóan halad az autóipari terveivel: a Xiaomi állítólag az év végén piacra dobja első autóját, már az árazásról is beszélt a kínai cég.

A Peugeot öt új modellt ígért a következő évekre, a Mazda pedig Wankel motorral kombinálja az elektromos hajtást. Az elektromos hajtást kedvelő, de elérhető autókat kereső olvasóink számára biztosan fontos hír, hogy a Dacia Spring egy újabb, erősebb verziót kapott, de az ára még mindig alulról karcolja a tízmillió forintot.

Ha már árak: a Tesla szinte egyedüliként szembe megy az inflációval, és nem emelte az árait, hanem olcsóbban adja az autóit, mint tavaly. Igaz ez Európára, az Egyesült Államokra és Kínára is, bár utóbbi országban voltak, akiknek nem tetszett a hír.

Őrségváltások kilátásban

Az előző összefoglalónkban arról számoltunk be, hogy a Suzuki volt a piacvezető 2022-ben a magyar személyautó-piacon. Ez természetesen igaz is, azonban a személyautók és kishaszongépjárművek (furgonok, kisbuszok) közös piacát már a Toyota vitte el. A japán OEM attól sem járt messze, hogy megelőzze a Suzukit, kérdés, 2023-ban ez összejöhet-e.

A Volkswagen Csoporton belül is kialakulóban van egy átrendezős: a spanyol leányvállaltnál, a Seatnál a Cupra már lassan megelőzi a Seta brandet – a jövő évtől ebből Győr is kiveheti a részét, ahol szintén fognak Cuprát gyártani.

Az elektromos autók terén a Mercedes-Benz és a Volkswagen Csoport eladásai is igen pozitívan alakultak, ugyanakkor a teljes összesítést vizsgálva már nem olyan rózsás a helyzet sem magánál a Volkswagen Csoportnál, sem annak cseh leányvállalatánál, a Škodánál.

Újabb akkumulátorgyár Magyarországon?

Ha a hazánkban is aktív akkumulátoripari vállalatok szempontjából nézzük a mögöttünk hagyott hetet, akkor az felemásra sikerült. A gödi Samsung SDI háza tájáról kiszivárgott, hogy a koreai cég újabb gyárat építene Magyarországon, az előző két üzem közelében, de az M2-es autóút túloldalán.

A kínai Semcorp felől már sokkal negatívabb hír érkezett, a cég két vezetőjét ugyanis letartóztatták Kínában. Ez az ügy a hivatalos tájékoztatás szerint nem befolyásolja a vállalat debreceni beruházását. Ahogy a CATL-ét sem az, hogy a kínai akkugyártó-óriás első európai gyárát alig pár nappal az átadás után már meg is szállták a német hatóságok, igaz, sok szabálysértést nem találtak.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink