Gyártók Lassan a Cupra lesz az elsőszámú spanyol autó

Lassan a Cupra lesz az elsőszámú spanyol autó

autopro.hu/P.B. | 2023.01.13 04:20

Lassan a Cupra lesz az elsőszámú spanyol autó

Fotó: Seat S.A.

A Volkswagen Csoport spanyol leányvállalatán belül a Cupra kezd meghatározóbbá válni, mint a Seat. 2022-ben ugyan még Seatból adtak el többet, de ha a tavalyi tendencia folytatódik, idén már megfordulhat a helyzet. A tervek szerint 2024-től Győrben is fognak gyártani Cuprát.

A spanyol autógyártásban, a Seaton belül egyre inkább az új Cupra márka irányába mozdul el a mérleg: 2022-ben a Cupra 93 százalékkal növelte eladásait, míg maga a Seat 40,5 százalékot veszített, ha a Cupra eladásait külön nézzük. A kettő márka együttvéve 18,2 százalékkal esett vissza, és mindössze 385.600 Seatot és Cuprát szállítottak ki. Ennek 40 százalékáért felelt a Cupra 152.900 autóval, míg Seat logóval 232.700 autót adtak el.

„2022 egy kiszámíthatatlan év volt, de mi a legjobbat hoztuk ki belőle” – értékelte az adatokat Wayne Griffiths, aki mindkét márka vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a Cupra továbbra is felülmúlta a várakozásokat, és megerősítette pozícióját Európában.

Nem véletlen alakult így

„Stratégiai okai voltak annak, hogy a dolgok a Cupránál jobban mentek, mint magánál a Seatnál. A félvezető- és alkatrészhiány miatt hoztuk azt a stratégiai döntést, hogy a magasabb árrésű Cupra modellek elsőbbséget élveznek a Seat modellekkel szemben” – magyarázta Griffiths.

A két márka együttesen növekedni tudott a német piacon, ahol 1,2 százalékkal több autót adtak el, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor egyedül a Cupra okozta a németországi növekedést: csak Németországban 58 ezer Cuprát szállítottak ki, ami a márka globális értékesítésének több mint egyharmada, és 90 százalékkal több, mint 2021-ben. Németországban ezzel egyébként több Cuprát adtak el, mint Seatot.

A legnépszerűbb spanyol modell is egy Cupra

A Volkswagen Csoport spanyol leányvállalatának legkeresettebb modellje a Cupra Formentor volt, amelyből 97.600 darab fogyott. Ezt a legnépszerűbb Seat, az Arona követi 71 ezer példánnyal, majd az Ibiza (51.300) és a Leon (41.500) jönnek. Utóbbi három modellből egyaránt kevesebbet adtak el, mint 2021-ben.

A gondot a Seat esetében sem az érdektelenség okozza, hanem az alkatrész-ellátás lassúsága. „A Seat és a Cupra iránt továbbra is nagyon magas a kereslet, mindkettőnél rekord rendelésállomány van” – mondta Kai Vogler értékesítési igazgató. Griffiths viszont még nem mert kitekintést adni 2023-ra az Automobilwoche megkeresésére, mint fogalmazott, csak az a biztos, hogy semmi sem biztos.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink