Beszállítók Megszállta a rendőrség a CATL első európai gyárát

Megszállta a rendőrség a CATL első európai gyárát

autopro.hu/P.B. | 2023.01.13 14:23

Megszállta a rendőrség a CATL első európai gyárát

Fotó: CATL Germany

Illegálisan alkalmazott dolgozók után kutatva szállta meg a német rendőrség és vámhatóság a CATL Erfurt melletti gyárát. A nemrégiben átadott létesítményben ugyanakkor nem jártak sikerrel, a kivonuló egységek méretéhez képest elenyésző jogsértést tártak fel.

Hirdetés

A német hatóságok a türingiai Erfurt melletti Arnstadtban, a kínai akkumulátorgyártó CATL első európai telephelyén tartottak razziát az esetleges vízumsértések és feltételezett be nem jelentett munkavégzés gyanúja miatt. A mintegy 250 vámos és rendőr által végzett nagyszabású ellenőrzés során 424 személy papírjait vizsgálták meg: mindössze egyetlen embert alkalmaztak szabálytalanul.

A CATL első németországi telephelyét január elején adták át, az üzem 14 gigawattóra tervezett éves kapacitással fog működni, de most még felfutás alatt áll a termelés. Körülbelül 900 ember dolgozik már a gyárban, közülük mintegy 400-an Kínából érkeztek, akik jelenleg kiképezik a helyi alkalmazottakat. Vélhetően az ő jogviszonyuk kapcsán merülhetett fel az esetleges jogsértés: az Automobilwoche által idézett forrás szerint korábban felmerült a gyanú, hogy számos kínai tartózkodott illegálisan a gyár területén, és megfelelő engedélyek nélkül dolgozott, vagy vízuma túllépte az érvényességi idejét. Ezt azonban nem erősítették meg, és a razzia sem igazolta a gyanút.

Nem volt alaptalan a gyanú

A rendőrség és a vámhatóság számára gyanússá vált, hogy tavaly október 12-én egy ellenőrzés során mintegy 50 kínai menekült el a gyár területéről, és így elkerülte az intézkedést.

A CATL mintegy 1,8 milliárd eurót fektetett be az új németországi helyszínre. Matthias Zentgraf, a cég európai ágának főnöke elmondta, hogy az októberi incidens után továbbfejlesztették a kínai alkalmazottak adatbázisát. A menedzser elmondta: az incidens után katalógust készítettek annak biztosítására, hogy az építkezésen senki ne tartózkodjon érvényes munkavállalási vízum nélkül.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink