Elemzések Folytatódik a Magna gyár építése – ez történt a 46. héten

Folytatódik a Magna gyár építése – ez történt a 46. héten

Végh Martin | 2023.11.20 07:23

Folytatódik a Magna gyár építése – ez történt a 46. héten

Fotó: WLP/RaktárAD

Az előző héten bokrétaavató ünnepség kapcsán hallhattunk a Magna épülőben lévő vecsési gyáráról. Külföldön több autóipari vállalat is leépítésre készül, miközben az elektromos autók iránti kereslet megtorpanása az egyik autógyártónál a termelés csökkentéséhez vezetett. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Folyamatosan halad a Magna International Incorporation vecsési okosgyárának építése. A bokrétaavató ünnepség alkalmából kiadott közleményében a kivitelező vállalat ismertette, hogy a jövőben a BMW és a Mercedes hazai gyárainak beszállító üzem által több száz új munkahely jön létre.

Az elmúlt héten lemondott az Audi Hungária Független Szakszervezet elnöksége. Ezt megelőzően a vezetőség rendkívüli bizalmi értekezletet hívott össze miután kettő elnökségi tagot sikkasztás vádjával őrizetbe vettek.

A kormány közel 3 milliárd forintos kerettel indít programot a magyar autóipari beszállítói hálózat megerősítésére. A nagyvállalatokkal együttműködésben futó programtól a magyar cégek hozzáadott értékének növekedését várják.

Eltérő kihívásokkal küzdenek a gyártók

Az elektromos autók iránti kereslet gyengülése miatt a Volkswagen ismét kénytelen megvágni a villanyhajtású modellek gyártását. A vállalat zwickaui üzeme háromról kétműszakos termelésre állt át, miután korábban az egyik gyártósort is leállították.

A Teslát nem érintette a nagy amerikai autógyártókat sújtó sztrájk, azonban így sem ússza meg a munkabeszüntetést. A vállalat számos svédországi dolgozója sztrájkba lépett, és egy helyi beszállítója is csatlakozhat az akcióhoz.

A Stellantis még az idén megválna 6400 amerikai alkalmazottól. A konszernt az elektrifikáció és a szakszervezet által kiharcolt béremelés is a költségei gyors csökkentésére sarkalhatja.

Másoknak jó hírt hozott a hét

A Kia autógyár építésébe kezdett Kazahsztánban. A termelést várhatóan 2025-ben kezdi meg az évente 70 ezer jármű legyártására képes létesítményben.

A Toyota kiváló eredménnyel zárta pénzügyi éve első felét. A vállalat negyedével növelte bevételét és megduplázta nyereségét, ezzel összhangban eredményelőrejelzésén is javított

Bár nem ennyire fényes, saját értékelése szerint szintén jó eredményt ért el a Schaeffler az első három negyedévben. A vállalat minden üzletága jó eredményről számolhatott be, ezért a vállalat megerősítette idei éves előrejelzését.

Leépítések a beszállítóknál

Rosszabb hírek érkeztek a Continentalról. Sajtóértesülések szerint a vállalat mintegy 5500 főt érintő leépítést tervez az autóipari részlegén. Az elsődlegesen adminisztrációt érintő leépítés célja a nyereségesség javítása.

A Goodyear abroncsgyártónál szintén lesznek, akik elveszítik állásukat. A vállalat arra készül, hogy bezárja a németországi Fuldában található gyárát 2025 második felében.

A cseh autóipar az első tíz hónapban több mint 1 millió 162 ezer személyautót állított elő. Ez azt jelenti, hogy az autógyártás teljesítménye meghaladta a járvány előtti utolsó, 2019-es év adatait.

Kína közel félmillió gépkocsit exportált októberben, majdnem másfélszer annyit, mint egy évvel korábban. Különösen sokat nőtt a személyautók kivitele.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink