Gyártók Több ezer dolgozójától válna meg a Stellantis

Több ezer dolgozójától válna meg a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.11.14 14:16

Több ezer dolgozójától válna meg a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis autóipari konszern 6400 fix bérezésű amerikai munkavállalójának kínálja fel, hogy anyagi kárpótlás ellenében önkéntes alapon távozzon. Az elektrifikáció és a szakszervezettel csatározást követő béremelések közepette a vállalat ezzel lépést tesz annak érdekében, hogy szinten tartsa költségeit.

Hirdetés

A Stellantis a mostani bejelentése alapján a fix bérezésű és szakszervezeti képviselettel nem rendelkező 12.700 amerikai dolgozójának mintegy felét küldené el. Az ajánlattal élő munkatársaknak még az idén távoznia kell az autógyártótól.

A Stellantis, a működése fenntartása érdekében szükséges, illetve az elektromos átállás által megkövetelt lépésnek nevezte a most bejelentett létszámcsökkentést, amit áprilisban már megelőzött egy sokkal nagyobb, 33.500 amerikai dolgozót érintő hasonló akció.

Sokba kerül a megállapodás

A Stellantis nemrég jutott megállapodásra az új kollektív szerződések ügyében a United Auto Workers amerikai autóipari szakszervezettel, aminek tagjai másfél hónapon át sztrájkoltak magasabb béreket követelve. A konszernnek a jövőben magasabb bérköltségekkel kell számolnia, ezenfelül pedig a munkabeszüntetés anyagi káraival is meg kell küzdenie – ez körülbelül 750 millió dollár nyereségkisesést és 3 milliárd euró bevételkiesést jelent a Reuters beszámolója szerint.

A Stellantis október végén jelezte, hogy az észak-amerikai sztrájk anyagi kárait ellensúlyozni szeretné, ez a szándék pedig az elektrifikáció mellett egy másik oka lehet a legutóbb bejelentett leépítésnek.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink