Gyártók Újabb megszorításra kényszerült a VW az e-autók miatt

Újabb megszorításra kényszerült a VW az e-autók miatt

autopro.hu/P.B. | 2023.11.15 14:17

Újabb megszorításra kényszerült a VW az e-autók miatt

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az elektromos autók iránti kereslet gyengülése további következményekkel jár a Volkswagen számára, ezúttal ismét Zwickauban. Az elektromos autókat gyártó üzemet részlegesen már leállították, most pedig egy műszakot is törölnek, azaz kétműszakos rendre állnak át.

Hirdetés

A Volkswagennek ismét reagálnia kell az elektromos autók iránti gyengülő keresletre. A vállalat ezért lemondott egy műszakot a zwickaui gyárban, november 13-ától kezdve három helyett csak két műszakban működik az 5-ös csarnok gyártósora, amelyen az ID.3 és a Cupra Born modelleket gyártják.

„A piaci helyzettől függően jövőre mindkét gyártósor átállítható klasszikus kétműszakos üzemre korai és késői műszakokkal” – áll a közleményben.

A zwickaui üzem volt az első a Volkswagen Csoporton belül, amelyet teljesen elektromos autók gyártására alakítottak át. A kereslet azonban a vártnál lassabban fejlődik, és immár más VW és Audi telephelyeken is gyártanak elektromos autókat. A zwickaui termelést ezért még októberben átmenetileg leállították, és a két gyártósor közül jelenleg csak az egyik működik.

Másokat is érint a lépés

Thomas Knabel, az IG Metall szakszervezet helyi képviselője szerint a Volkswagen alkalmazottain kívül a beszállítói iparág sok más tagját is érinteni fogja az elektromos autók iránti kereslet meredek csökkenése. Kabel szerint a helyzet aggodalomra ad okot.

A szakértők körülbelül két évig tartó nehezebb időszakot feltételeznek az elektromos autók piacán, ennek a foglalkoztatásra is lesznek következményei. Számos ideiglenes alkalmazott lejáró szerződését nem hosszabbították meg, és sokan, akiknek nincs állandó munkaviszonyuk, aggódnak az állásuk miatt – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink