Elemzések Ezek lesznek a legizgalmasabb új autók 2023-ban

Ezek lesznek a legizgalmasabb új autók 2023-ban

autopro.hu/F.M. | 2023.01.28 12:20

Ezek lesznek a legizgalmasabb új autók 2023-ban

Fotó: Ferrari

2023-ban is izgalmas évre számíthatnak az autózás iránt érdeklődők, ugyanis rengeteg járműipari újdonság mutatkozik majd be – ezek közül a tizenhárom legérdekesebbről olvashatnak cikkünkben!

Hirdetés

Abban csak reménykedhetünk, hogy 2023-ban normalizálódik a járműipar helyzete, és enyhülnek az olyan kihívások, mint az energiaválság, az ellátási nehézségeket okozó alapanyaghiány, vagy a világ egyes régióiban a koronavírus-járvány miatti korlátozások. Ami viszont biztos, hogy új modellek és autóipari újdonságok nélkül 2023-ban sem maradunk.

Nem túl meglepő módon a gyártók fejlesztéseit az elektromobilitás határozza meg, így a 2023-as újdonságok is jellemzően plug-in hibrid, vagy tisztán elektromos modellek lesznek. A választék bővülni fog, ebből adunk egy kis ízelítőt!

Audi Q6 e-tron

Az Audi Q6 e-tron lehet az első modell az ingolstadtiaktól a sokat emlegetett PPE (Premium Platform Electric) platformon, amivel új mércét állíthatnak fel a töltési teljesítmény terén. Az autóhoz ígért 800 voltos technológiának 30 percbe sem telik, hogy az üres akkut 80 százalékos feltöltöttségre repítse. Az akár 450 kilowatt (612 lóerő) teljesítmény és az összkerékhajtás is remek vezetési élményt ígér, ami meggyőző érv lehet az Audi mellett.

BMW 3.0 CSL

Ez a fejlesztés talán kevesebb embert mozgat meg, hiszen eleve egy nagyon kicsi, limitált szériáról van szó. Ettől még izgalmasnak ígérkezik a BMW 3.0 CSL piacra dobása. Az 50 példányra limitált sportjárgány hagyománykövető dizájnnal és felsőkategóriás teljesítménnyel érkezik, ezzel akár a BMW M legjobbjai közé is bekerülhet az Auto Zeitung szerint.

BYD Han

A BYD egy újabb kínai gyártó a sorban, aki az európai gyártók kihívója lehet a kontinensen. A prémium elektromos autóként meghatározott BYD Han az idén mutatkozhat be többek között Németországban is. Érdekesség a BYD által fejlesztett vas-foszfát akkumulátor, amivel 380 kilowatt (517 lóerő) teljesítményre képes a mintegy 70 ezer eurós áron érkező modell.

Ferrari Purosangue

Az, hogy a Ferrari egy SUV-t dob piacra, még mindig hihetetlenül hangzik, pedig az idén elvileg valósággá válik a dolog – ráadásul évekre előre annyi Purosangue SUV-t rendeltek, hogy egy darabig le fogja kötni az olaszokat az új modell gyártása. Betekintve a technikai adatokba azt látni, hogy az eddigi első négyajtós maranellói modell nem jelent kompromisszumot: 725 lóerős (533 kilowattos) V12-es motorral és 312 kilométer/órás maximális sebességgel érkezik az olasz luxusautó-gyártó első SUV-ja.

Jeep Avenger

A Jeep Avenger nem csak az első tisztán elektromos modellje az offroad márkának, hanem az első autó, amely a Stellantis konszern komolyan átszabott eCMP2 platformjára épült. Így pontot tesz a teljesítmény és hatótávolság kérdésére – nem csoda, hogy ez a modell lett a 2023-as Év Autója.

Kia EV9

2023-ban a Kia megkörnyékezi az elektromos felső kategóriát – és az EV9-cel kihívásokat állít a prémiumgyártók elé. A nagy SUV modell 800 voltos technológiájával érkezik Németországba, hogy ultragyors töltési sebességével öregítse konkurenseit.

A Lamborghini Aventador utódja

A Miura, Contach, Diablo, Murciélago és Aventador neveket viselő elődjeinek sorát megspékeli a 2023-ban érkező szupersportautó V12-es motorjával. Bár nevét még homály fedi, meghajtását tekintve mindenképp elektromos támogatásra számíthatunk, ami valahol nyolcszáz és ezer lóerő között (588 – 738 kilowatt) fog teljesíteni. A dizájnt tekintve abszolút látványosságra számíthatunk.

MG Cyberster

A gyártók kis túlzással hetente újabb és újabb elektromos autókat mutatnak be, a kabriók piacát ugyanakkor szinte üresen hagyják. Egy villámpillantást kaptunk eddig csak az MG Cybersterre, ami egy elektromos kabrió lehet. A kiszivárgott szabadalomrajzok alapján egy friss, ropogós kétüléses klasszikusra számíthatunk.

Porsche eMacan

Nem sokkal az Audi Q6 e-tron után a Porsche piacra dobja az eMacant, ezzel a Volkswagen Csoport luxusgyártója is bemutatja a PPE platformra épülő első képviselőjét. Vajon sikerülhet a Porschének a sport géneket egy elektromos SUV formájába önteni?

Rolls-Royce Spectre

Az elektromobilitás kora megérkezett a brit Rolls-Royce luxuspalotájába is a tisztán elektromos meghajtású Spectre megjelenésével. Ez a meredek váltás a BMW i7 hightech alapjára épül és egy 5,5 méter hosszú kupé karosszériába burkolózik. Még várjuk az első teszteket, amiken bizonyíthat a modell.

Smart #1

A Smart az #1 modellel új korszakba lép: az immár a Mercedes-szel és a kínai Geely konszernnel is együttműködő gyártó az eddigi miniautókról az SUV-kra ugrik. Az idő döntheti el, bejönnek-e a számítások, és jókor ült-e fel az SUV-vonatra a gyártó.

Tesla Cybertruck

2023-ban már tényleg meg kell érkezzen a 2021-re vízionált és azóta is várt Tesla Cybertruck! Az amerikai konkurencia gyorsan reagált a Tesla terveire, és még időben előállította a Ford F-150 Ligthning modellt, a GMC Hummer EV-t és a Rivian R1T-t, mint három izgalmas riválist. Így a Tesla Cybertrucknak komoly érvekkel kell előállnia, a karakteres dizájn önmagában nem lesz elegendő.

VW ID.7

A Volkswagen Passat utódjának szánt ID.7 egy újabb zászlóshajó lehet a Volkswagen életében – minden bizonnyal sokan várják már a megjelenését, kérdéses, hogy képes lesz-e elérni az előd hatalmas népszerűségét.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink