Trend Biden a Kínában gyártott elektromos járművek betiltását sürgette

Biden a Kínában gyártott elektromos járművek betiltását sürgette

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.12 17:20

Biden a Kínában gyártott elektromos járművek betiltását sürgette

Fotó: Joe Biden / Facebook

A szenátus bankbizottságának elnöke, Sherrod Brown szenátor azt írta, hogy „a kínai elektromos járművek egzisztenciális fenyegetést jelentenek az amerikai autóiparra". Az ő megjegyzései az eddigi legerősebbek az amerikai törvényhozók részéről a kérdésben, míg mások súlyos vámokat szorgalmaztak, hogy a kínai elektromos járműveket távol tartsák az országtól.

Februárban a Fehér Ház közölte, hogy az USA vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a kínai autók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e. „Nem engedhetjük meg, hogy Kína a kormány által támogatott csalásait az amerikai autóiparra is kiterjessze" – mondta Brown szenátor az X közösségi médiaplatformon. Februárban Biden elnök azt mondta, hogy Kína politikája „eláraszthatja piacunkat a járműveivel, ami veszélyezteti nemzetbiztonságunkat", és hogy nem hagyná, hogy ez az ő felügyelete alatt történjen.

Washington korlátozásokat vezethet be, mivel aggályosnak tartja, hogy a kínai gyártmányú autók technológiája „nagy mennyiségű érzékeny adatot gyűjthet a járművezetőkről és utasokról". A Fehér Ház figyelmeztetett, hogy az internetre csatlakoztatott autók „kameráik és érzékelőik segítségével rendszeresen részletes információkat rögzítenek az amerikai infrastruktúráról; közvetlenül kapcsolatba lépnek a kritikus infrastruktúrával; és távolról irányíthatók vagy kikapcsolhatók".

Kína aggodalmát fejezte ki

Kína a világ legnagyobb autógyártója, és Japánnal verseng a járművek legnagyobb exportőrének címéért. A kínai autók száma az USA útjain azonban rendkívül alacsony, mivel az utóbbi jelenleg 27,5 százalékos vámot vet ki a járművekre.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kínai útja során arra figyelmeztette Pekinget, hogy Washington nem fogja megengedni a 2000-es évek eleji „kínai sokk" megismétlődését, amikor a kínai import elárasztotta Amerikát. Válaszul Kína pénzügyminiszter-helyettese, Liao Min „komoly aggodalmát" fejezte ki az USA által a kereskedelemre és a befektetésekre bevezetett korlátozások miatt. Liao Min szerint Kína versenyelőnye a „nagyméretű piacnak, a teljes ipari rendszernek és a bőséges emberi erőforrásoknak" köszönhető – írja a BBC.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink